Fakta: Kogalymavia/Metrojet

Flygplanet i lördagens krasch är av typen Airbus A-321 och flögs av det ryska bolaget Kogalymavia. Bolaget bildades 1993 och bytte 2012 namn till Metrojet.

Sedan start har bolaget tillhandahållit både reguljär trafik och chartertrafik från olika ryska städer. I flottan ingår flyg av typen Airbus A-320 (två stycken) och Airbus A-321 (sju stycken).

– När det kommer propaganda om att det kraschade på grund av IS, så är det ett försök att skada stabiliteten och säkerheten i Egypten, säger al-Sisi till BBC.

Samtliga 224 personer som var ombord på det ryska flygplanet omkom när det störtade i Sinaiöknen i lördags, bara 23 minuter efter starten från turistorten Sharm el-Sheikh. Den ena svarta lådan som granskas innehåller flygdata, medan den andra innehåller piloternas konversationer. Undersökningen av lådorna startade i tisdags förmiddag och väntas pågår i flera veckor eller upp till månader, beroende på hur skadat materialet är, enligt en egyptisk tjänsteman till AFP.

Blixtrande hetta

Samtidigt registrerade en amerikansk satellit kraftig hetta från samma plats och vid samma tidpunkt som kraschen, uppger en källa inom USA:s Försvarsdepartement till amerikanska medier. Det tyder på att något skett i närheten av flygplanet som exempelvis en bomb, men det finns flera teorier enligt källan.

Anhängare till extremistgruppen IS säger sig ha orsakat kraschen, men uppgifterna har tillbakavisats av myndigheterna både i Kairo och i Moskva.

– Det är fullständigt opassande att göra hypotetiska antaganden om detta, säger Kremls pressekreterare Dimitrij Peskov, på frågan om Rysslands militärinsats i Syrien kan vara en orsak till kraschen, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Terrordåd "osannolikt"

Även USA:s underrättelsechef James Clapper säger att det inte finns några tydliga bevis för att kraschen orsakades av ett terrordåd. Enligt Clapper är det "osannolikt", men inte omöjligt, att IS har kapacitet att utföra ett sådant angrepp.

Analytiker som AFP refererar till hävdar att planet inte kan ha skjutits ned från marken om det flög på den höjd som det borde, det vill säga 9 000 meter.