Fakta: Stora jordbävningar

Här är några av de största jordbävningarna under de senaste tio åren:

April 2015: Nästan 8 900 människor mister livet i ett skalv med magnituden 7,8 i Nepal. Ett massivt efterskalv med en magnitud på 7,3 kräver ytterligare dödsoffer.

Mars 2011: En jordbävning utanför Japans huvudö Honshu, med magnituden 9,0, utlöste en tsunami som bland annat förstör kärnkraftverket Fukushima. Nästan 18 900 personer omkommer.

Januari 2010: Mellan 250 000 och 300 000 människor omkommer i en jordbävning med magnituden 7,0 på Haiti.

April 2010: 3 000 personer rapporteras döda och saknade efter att ett jordskalv med magnituden 6,9 drabbar Yushu i nordvästra Kina.

Maj 2008: Över 87 000 människor rapporteras döda eller saknade efter ett skalv med magnituden 8,0 i Sichuanprovinsen i Kina.

Oktober 2005: En jordbävning med magnituden 7,6 dödar över 75 000 personer, de allra flesta i Pakistans nordvästra gränsprovins och i Kashmir.

Panik utbröt i skolbyggnaden i den afghanska staden Taloqan när jordbävningen, med magnituden 7,5, bröt ut. Minst tolv flickor trampades ihjäl när de försökte ta sig ut ur skolan.

– De ramlade och hamnade under fötterna på andra elever, säger en regional chef på landets katastrofmyndighet till nyhetsbyrån Reuters.

Dödssiffran fortsätter att stiga. Nära 280 personer i Afghanistan och Pakistan mist livet, enligt AFP. Enbart i Pakistan är 1 800 skadade. Dödsiffran befaras stiga under de kommande dagarna eftersom mycket av kommunikationerna med Hindukush-området skurits av.

Glesbefolkat

Jordbävningen hade sitt epicentrum i bergskedjan Hindukush, i en avlägsen del av norra Afghanistan. Skalvet inträffade djupt ner i marken.

– Sannolikt blir det relativt små konsekvenser, säger seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet.

Området är glesbefolkat, men Bödvarsson påpekar att husen i regionen sällan är byggda så att de klarar stora jordskalv.

Skalvet inträffade omkring 25 mil från Afghanistans huvudstad Kabul, där Amin Ayoubi befann sig i sitt hem när huset plötsligt började skaka.

"Hela familjen flydde ut på gatan. Det var verkligen ett starkt skalv, vi är rädda och mycket chockade", skriver han till TT i ett meddelande.

"Allt skakade"

Jordbävningen kändes också i delar av Indien och Pakistan. I den indiska huvudstaden Delhi satt journalisten Mihir Srivastava på ett kafé när marken började skälva.

– Jag har aldrig upplevt en så lång jordbävning. Allt skakade under en väldigt lång minut, säger han till TT.

Biståndsarbetaren Josef Sjöberg låg och vilade efter maten när han plötsligt väcktes.

– Jag befinner mig i Lahore som ligger rätt långt bort från skalvets epicentrum, men det kändes ordentligt, säger han.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar. Beredskap för en eventuell hjälpinsats finns enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi har ständig kontakt med FN-systemet och är beredda om en förfrågan om stöd kommer, säger Marcus Årskog vid presstjänsten på MSB.