Fakta: Har länge styrts av militären

Burma, eller Myanmar som den avgående militärregimen kallat landet, ligger i Sydöstasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien.

Landet hade i fjol drygt 52 miljoner invånare. Huvudstaden heter Naypyidaw.

Burma koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948.

Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010 då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp.

Källor: NE, Landguiden

Kandidaten, den 69-årige tidigare universitetsläraren Htin Kyaw, är i dag chef för Suu Kyis välgörenhetsstiftelse. Han har varit vän med Suu Kyi sedan de gick i skolan ihop och arbetade en tid som hennes chaufför.

Nomineringen kommer först fyra månader efter NLD:s jordskredsseger i Burmas parlamentsval, då partiet fick cirka 80 procent av rösterna. In i det sista har Suu Kyi arbetat för att få bort den klausul i Burmas författning som hindrar henne att själv ta över presidentposten. Men hon har inte lyckats nå en överenskommelse med militären, som nu tvingas lämna över den delen av makten, rapporterar BBC.

Regeln säger att en person med utländska barn inte får utses till president och innebär att Suu Kyi, vars barn är brittiska medborgare, inte är valbar. Men hon har gjort klart att hon kommer att styra landet genom ett ombud.

Att det ombudet blir Htin Kyaw är nära nog säkert, eftersom NLD kontrollerar både under- och överhuset i parlamentet.

Militären har i praktiken vetorätt mot ändringar i författningen och fortsätter att kontrollera flera nyckelämbeten, såsom försvars- och inrikesministerposterna.