– I dag finns också en polarisering och det är egentligen inget överraskande. Efter varje kris som genererat flyktinggrupper kommer polariseringen upp till ytan, eftersom det finns något konkret att diskutera.

Historikern Heléne Lööw om ett polariserat Sverige.

– Det finns två parallella vågor i samhället. En kraftfull våg av solidaritet som möter motreaktioner och vice versa, säger historikern Heléne Lööw vid Uppsala universitet.

Med mask framför ansiktet marscherade Anton Lundin Pettersson i skolans korridorer. Videobilder visar att den misstänkte bara attackerade personer med mörk hy. Knivattacken slutade med döden för en 17-årig pojke, som var elev på skolan, och en 20-årig elevassistent.

Och i flera veckor har brandattentat avlöst varandra på asylboenden runt om i landet – något som sprider skräck och otrygghet bland många av dem som sökt sig från krigets fasor till en tryggare vardag i Sverige.

Polarisering till ytan

Ännu saknas tillräckligt med förhistoria och förklaringar för att sätta den senaste tidens våldsdåd i ett större perspektiv, betonar historikern Heléne Lööw. Men polariseringen i Sverige är påtaglig och det finns vissa likheter med vågen av attentat som riktades mot flyktingförläggningar på 1980- och 90-talen.

Då handlade det om gärningsmän som tyckte att handlingarna rättfärdigades tack vare stämningar i samhället.

– I dag finns också en polarisering och det är egentligen inget överraskande. Efter varje kris som genererat flyktinggrupper kommer polariseringen upp till ytan, eftersom det finns något konkret att diskutera, säger Lööw till TT.

Samma mönster

TT: Hur beskriver du kollisionen mellan "vågorna" i dag jämfört med under 90-talet? Är polariseringen starkare?

– Svårt att säga i nuläget, men samma mönster som på 90-talet finns i stora drag. Normalt handlar det om en lång process med successivt upptrappad retorik och en förstärkt agitation. Enskilda händelser utlöser en rad kedjereaktioner och sedan ger sig individer in i bilden, säger Lööw.

Med internet har polariseringen i samhället blivit mer påtaglig. Nu hörs och syns alla åsikter på ett mycket tydligare sätt, enligt Heléne Lööw.

– Opinion som kunde ta lång tid att skapa i ett lokalsamhälle förr i tiden kan skapas under en eftermiddag i dag, säger hon.