Fakta: Nato och EU

Både EU och Nato har för närvarande 28 medlemsländer – även om det snart kan vara 29 i Nato, då Montenegro är på väg att ansluta sig, och 27 i EU, om Storbritanniens utträde blir klart.

Sex EU-länder står utanför Nato: Sverige, Finland, Österrike, Irland, Cypern och Malta. Sex Nato-länder är i sin tur inte medlemmar av EU: USA, Kanada, Turkiet, Norge, Island och Albanien.

I samband med fredagens Nato-toppmöte i Warszawa undertecknade generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU-ledarna Donald Tusk och Jean-Claude Juncker en deklaration om utökat samarbete mot hybridhot och människosmuggling.

Exakt vad som ska göras återstår att reda ut, även om förhoppningen åtminstone är att informationen ska flyta bättre mellan de två unionerna.

Enigt om Ryssland

– I dessa nya förhållanden kräver våra medborgare bättre säkerhet. Det är vårt demokratiska ansvar som ledare att förse dem med det, sade Tusk – EU:s permanente rådsordförande – på sin presskonferens efter undertecknandet.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonar den samsyn som EU och Nato har på Ryssland.

– Det är viktigt att EU och Nato håller ihop och att vi har en enighet i synen på Ryssland och att vi också håller fast vid folkrättens principer och den säkerhetsordning vi vill ha, säger Hultqvist, som också är på plats i Warszawa.

Alliansfritt räcker?

Han ser dock inte EU:s utökade samarbete som någon extra anledning för Sverige att gå med även i Nato.

– Att förändra den säkerhetspolitiska doktrinen ändrar ju hela det militärstrategiska läget och i sin tur kan det då resultera i åtgärder av olika slag som inte långsiktigt gagnar stabiliteten, säger Hultqvist som tycker att det räcker gott och väl med de försvarssamarbeten som Sverige håller på att utveckla med Finland men också flera Nato-länder som Polen, Danmark, Storbritannien och USA.

– Vi bygger på det sättet ett säkerhetsnätverk och det går alldeles utmärkt att göra även som militärt alliansfri stat, anser försvarsministern i Warszawa.