Under kvällen satte han hård press på Samlingspartiet, som inte delar hans uppfattning om hur vårdreformen ska vara utformad.

Sipilä (C) vill ha 18 självstyrande vårdområden, men det har Samlingspartiet sagt nej till det. Partiet vill ha färre vårdområden och har sagt att partiets fullmäktige ska ta ställning i frågan på lördag.

Men Sipilä vill inte ge partiet den tiden. Han satsar på nattmangling och om den inte leder någonvart går han till presidenten och ber honom upplösa regeringen.

– Jag anser det mycket sannolikt att jag går till presidenten i morgon, men vi söker en lösning in i det sista, säger han enligt nyhetsbyrån FNB.

Oeniga om antal

Samlingspartiets riksdagsledamot Ben Zyskowicz sade tidigare under dagen till Helsingin Sanomats webbsändning att partiledningen bara har mandat att förhandla om 9–12 områden.

Sannfinländarna har däremot accepterat förslaget om 18 vårdområden.

Vill inte ha nyval

Sipilä ser nyval som ett dåligt alternativ.

– I första hand måste vi söka en lösning inom regeringen, i andra hand bland de nuvarande riksdagsgrupperna, säger han.

Han anser det vara sin skyldighet som statsminister att bekymra sig om att regeringen kan genomföra reformen enligt tidsplanen.

– Jag vill vara absolut säker på att om vi kan föra vårdreformen i hamn om vi fortsätter med den här regeringssammansättningen, säger Sipilä.