Attacken på Möllevången

Natten till den 9 mars 2014 utbröt bråk mellan två grupper på Kristianstadsgatan i centrala Malmö. Berättelserna går isär om vem som gick till angrepp, men enligt åklagaren var det de åtalade som omotiverat attackerade först. De anklagade menar i sin tur att de attackerades av en större grupp vänsteraktivister, och om de använt sig av våld så har det varit i självförsvar.

Flera personer skadas allvarligt efter att ha blivit huggna med kniv, bland dessa MFF-profilen Showan Shattak.

Två män står åtalade på sammanlagt sex åtalspunkter. En 29-årig man åtalas för misshandel, försök till mord och innehav av narkotika. En 32-årig man åtalas för misshandel, grov misshandel och försök till mord. Båda männen nekar till anklagelserna.

32-åringen har tidigare kandiderat för det numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti, både lokalt och till riksdagen.

Den anklagade 32-årige mannen, med bakgrund i det numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti, har i polisförhören genomgående svarat på frågor med "inga kommentarer". Under tisdagen gav han i Malmö tingsrätt sin version av bråket på Kristianstadsgatan i Malmö under internationella kvinnodagen 2014, då flera personer skadades allvarligt.

Enligt 32-åringen var det han och hans vänner som blev attackerade av ett större gäng. Mannen berättade att han försökte försvara sig med sin arbetskniv, som han använder i sitt jobb på ett lager, när han blev anfallen av en man med en vinflaska i handen.

– Men jag märker inte huruvida jag träffar honom. Jag tror inte det, sade den anklagade 32-åringen, som stundtals var tårögd under sitt anförande.

– Jag fattade ingenting när jag läste tidningen dagen efter.

När åklagaren frågade varför 32-åringen valt att tiga under polisförhören svarade han att inte ville ge media en chans att störa utredningen.

Offret säker på sin sak

Mannen, som 32-åringen enligt åklagaren skulle ha misshandlat under bråket, tvivlade däremot inte när han lade fram sin berättelse.

– Jag vänder mig om, då ser jag XX (32-åringen) stå framför mig. Jag ser att han gör en tillbakadragande rörelse med sin högerarm, som en omvänd krok. I sin högra hand håller han en kniv, sade mannen under tisdagens förhör.

– Jag har absolut inte hoppat på någon bakifrån, sade den anklagade 32-åringen.

Kan inte förklara blodfläck

Tidigare under dagen berättade även den andra anklagade, en 29-årig man, sin version av händelserna. 29-åringen säger att han viftat med en flaska, men han har inget minne av att han varit i slagsmål. Han kunde inte heller förklara hur blodet från MFF-profilen Showan Shattak, som mannen enligt åklagaren ska ha misshandlat, hamnat på hans jacka och tröja.

Under onsdagen inleds förhören med utomstående vittnen. Rättegången beräknas pågå fram till fredagen.