Strax före klockan fem på måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten till flygklubben utanför Landskrona.

Två byggnader, som ligger 150 meter ifrån varandra, stod i brand. Senare hittades brandfarlig vätska i en tredje byggnad, en hangar för segelflyg.

– Flaskorna ligger kvar. Någonting gjorde att man inte tände på den hangaren. Men de hann sätta fyr på motorflyghangaren och vår fina klubbvilla, säger flygklubbens ordförande Mats Edefell.

Klubben har hotats

Både klubben och ledamöter i klubbstyrelsen har utsatts för hot de senaste månaderna efter en schism.

– Det är hot om repressalier, typ "Du vet inte vem du har att göra med", som framförts personligen men också på mejl, säger Mats Edefell.

I den nedbrunna hangaren stod åtta flygplan som förstördes i branden. Klubbordföranden uppskattar värdet på de förstörda fastigheterna och planen till 15 miljoner kronor, men menar att följderna kunde ha blivit värre.

– Om man kan göra sådana här saker är man fullt kapabel att sabotera flygplan så att man kan råka ut för haverier. Det är väldigt obehagligt alltihop, säger Mats Edefell.

"Ett enormt bakslag"

På måndagseftermiddagen pågick fortfarande eftersläckningsarbetet.

– Det sista av klubbhuset håller på att rasa ihop. Det är rätt farligt att vara i närheten av byggnaderna och det brinner lite fortfarande, säger Mats Edefell.

Ordföranden oroar sig för flygfältets framtid:

– Det här är ett enormt bakslag för oss. Vi har ett ganska stort flygfält här som varit godkänd flygplats. Utan flygklubben är det svårt att få det att snurra.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand. Under måndagen var området avspärrat medan tekniker säkrade spår, ett arbete som fortsätter under tisdagen.