– Det här är i princip världens mest värdefulla metall för att varje vapen som används orsakar groteska kostnader för samhället.

Peter Brune, projektansvarig på IM om den nya metallen Humanium, tillverkad av nedsmälta illegala vapen.

Fakta: Humanium

Humanium tillverkas av illegala vapen som beslagtagits för destruktion.

Produktionen av råvaran sker i samarbete med lokala organisationer och vapenförstörelseprogram.

Värdet av en tacka sett till samhällskostnader för vapnets dödliga våld beräknas till minst en miljon kronor.

Kostnaden för väpnat våld i utvecklingsländer beräknas kosta samhället två procent av BNP årligen.

Överskottet av försäljning går till IMs utvecklingsarbete i våldsdrabbade länder.

Källa: Individuell människohjälp (IM)

Den nya metallen, eller grundämnet Humanium som IM valt att kalla den, lanseras i dag i Almedalen. Med sig har de en handfull tackor och organisationen har redan fått ok på att smälta ner ytterligare 9 800 vapen när beställningarna börjar rulla in.

– Vi vill dels skapa medvetenhet, dialog och diskussion kring vapenvåldet i världen. Den andra aspekten är att vi låter företag tillverka och sälja humaniumprodukter, och därigenom bidra till att bekämpa konsekvenserna av vapenvåldet, säger Peter Brune, projektansvarig på IM.

Bakgrunden till projektet är de uppskattningsvis 500 miljoner illegala vapen som finns världen över. Beslagtagna vapen smälts ner, för att sedan säljas vidare som råvara till företag. Eventuell förtjänst går till IM:s verksamhet i våldsdrabbade länder.

– Det här är i princip världens mest värdefulla metall för att varje vapen som används orsakar groteska kostnader för samhället, säger Brune.

Ringklockor, nycklar och fotbollsmål, vad det kan bli av den nya metallen återstår att se. Förhoppningen är att Humaniumprodukter ska finnas i handeln om något år.