Fakta: Valet i juni

I valet den 26 juni till parlamentets (Las Cortes) två kamrar — kongressen (underhuset) och senaten (överhuset) — var över 36,5 miljoner röstberättigade. Kongressen har 350 platser. För att nå absolut majoritet krävs alltså 176 mandat. Så här gick det:

Högerpartiet Partido Popular (PP): 137 mandat.

Socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE): 85.

Vänsteralliansen Unidos Podemos: 71.

Liberala Ciudadanos: 32.

Katalanska nationalistpartiet ERC (vänster): 9.

Katalanska nationalistpartiet CDC (borgerligt): 8.

Baskiska nationalpartiet EAJ-PNV (mittten): 5.

Baskiska nationalistpartiet EH Bildu (vänster): 2.

Kanariska nationalistpartiet CCa-PNC (borgerligt): 1.

Källa: Junta electoral central

Valen i december och juni resulterade i dödläge. Högerpartiet PP är fortfarande störst men behöver stöd för att kunna bilda minoritetsregering.

Nyligen bildade PP en pakt med liberala Ciudadanos och ett litet kanariskt nationalistparti vilket gav 170 röster i onsdagskvällen förtroendeomröstning, medan 180 ledamöter röstade nej till Rajoys regeringspakt. Det krävdes 176 för att få majoritet.

"Ni är opålitlig"

Alternativt kan en PP-ledd regering bildas om socialistpartiet PSOE vid fredagens andra förtroendeomröstning lägger ner sina röster; då krävs inte absolut majoritet utan det räcker med fler ja- än nej-röster.

Men PSOE-ledaren Pedro Sánchez gjorde helt klart att hans partigrupp avser att rösta nej på fredag också.

– Problemet är att ni inte är en pålitlig person, sade han riktad mot Rajoy under en av onsdagens många hätska utfall från kongressens talarstol.

Sánchez skjuter in sig på utbredd korruption inom PP och regeringens långtgående nedskärningar.

Rajoy å sin sida naglade fast Sánchez vid anklagelsen att provocera fram ett tredje val, något som en klar majoritet av spanjorerna inte vill ha. Han pekade på att den spanska starka tillväxten hotas när investerare drar öronen åt sig inför osäkerheten över vem som ska styra landet.

Baskernas roll

I och med onsdagens votering har klockan börjar ticka för processen att bilda regering. Senast den 31 oktober måste kung Felipe VI få beskedet att det finns en kandidat med tillräckligt parlamentariskt stöd. Lyckas inte det stadgar reglerna i vallagen att nyval ska hållas den 25 december. Eftersom det är mitt i julhelgen har flera partier redan börjat förespråka en flytt till den 18 december.

En faktor som kan rucka på dödläget är regionalvalen i Baskien den 25 september. Men Rajoys hopp om stöd därifrån fick sig en törn på onsdagen; i debatten kritiserade det baskiska nationalistpartiet PNV hans "centralistiska politik" som "bara kan förvärras i och med uppgörelsen med Ciudadanos".