När vegetarianer börjar äta kött igen så säger en del att de får ont i magen av köttet. Stämmer det? Vi frågade nutritionisten Åsa Strindlund.

– Nej är det korta svaret, säger hon.

Oavsett om proteinet som ska smältas i magen kommer från djur eller växter så är det samma enzymer som bryter ner det till aminosyror, säger Åsa Strindlund.

– Oron man ibland hör att ”kroppen slutat bilda enzymer för att bryta ned kött” är alltså inte befogad.

Vad är problemet då? Folk har ju ont i magen.

– Alla drastiska förändringar i kosthållning kan medföra magproblem för vissa individer.

När du ska övergå från en vegetarisk kost till att äta kött så bör det därför ske gradvis och med måttfullhet, enligt Strindlund.

Vad ska man tänka på om man vill börja äta kött igen?

– För att må så bra som möjligt vid övergången från vegetarisk kost till blandkost så lägg till så lite kött som möjligt, ät rött kött sällan och undvik charkprodukter.

För långsiktiga hälsoeffekter ska kött konsumeras med måttlighet, säger Åsa Strindlund.

– Fortsätt också att äta en välbalanserad kost och rikligt med råvaror från växtriket, som baljväxter, rotsaker, grönsaker, frukt, bär, fullkorn, nötter och frön. Det ger långsiktiga hälsofördelar.