Fakta: Mordet på Emil Rittbo i Hörby

På eftermiddagen den 9 december 1993 rånade två maskerade män två banker i Hörby. Rånarna ska ha kommit över knappt 340 000 kronor.

Ytterligare en person kan ha vaktat flyktbilen. Männen var tungt beväpnade med bland annat automatvapen, pistol och handgranat. Samtidigt åkte sexårige Emil bil tillsammans med sin pappa Kenneth Rittbo. Rånarbilen snuddade Kenneths bil och han följde efter. En av rånarna sköt tre skott med automatvapnet och Emil dödades. Därefter flydde rånarna. Flyktbilen, som hade stulits i Malmö, hittades utanför Hörby och utanför Hässleholm låg delar av vapnen uppeldade i skogen.

På automatvapnet kunde polisen säkra delar av ett avtryck från en handflata. Mordet väckte även avsky inom kriminella grupperingar, och under åren har polisen fått tips från kriminella.

Källa: Polisen och tidningen Misstänkt

Under tisdagen förhördes den 57-årige mannen. Innan förhören berättade mannens advokat Lars Engstrand för TT att hans klient "förnekar varje form av kännedom om detta". Polisen är mycket förtegen om vad som kom fram under förhören.

– Jag har inte fått någon avrapportering, men vi kommer inte att lämna några kommentarer om dagens förhör, säger kommissarie Börje Sjöholm vid polisen i Skåne till TT.

57-åringen greps odramatiskt i sin bostad i Stockholm, och polisen gjorde även en husrannsakan. Mannen har tidigare varit intressant i utredningen, och enligt polisen förekom han i rånkretsar i början av 90-talet.

"Var tre personer"

Den 9 december 1993 rånades två banker i Hörby. Under flykten stannade rånarna sin bil och en klev ut med höjt automatvapen.

– Vi säger att den som går ut och skjuter på Emil är den som sitter anhållen, säger Börje Sjöholm.

Den anhållne mannen misstänks även för mordförsök på Emil Rittbos pappa Kenneth som satt i samma bil. På övervakningsbilder från bankerna syns två rånare, men polisen tror att ytterligare en person deltog.

– Vår uppfattning är att det är troligt att det var tre personer. Två var inne i banken, men vi tror inte att de lämnade flyktbilen obevakad utanför, säger Börje Sjöholm.

Inga fler gripanden

TT: Har ni någon uppfattning om vilka de andra två är?

– Ja, det har vi. Men jag vill inte kommentera mer om det, säger Börje Sjöholm.

TT: Är fler gripanden aktuella?

– Nej.

Pappa Kenneth Rittbo informerades av polisen innan gripandet av 57-åringen.

– Vi säger inget innan han blir dömd, men det tror jag ändå aldrig han blir. Men att det är rätt person, det tror vi, sade Kenneth Rittbo till TT efter att 57-åringen hade gripits.