Neos historia

Vården som Neo fick i Sverige var rehabilitering och erbjudande om botoxinjektioner. Via Google hittade familjen alternativa metoder, som en elektroddräkt som hjälpte Neo att gå och fördela vikten på hela foten. 
Via att googla dressen kom de i kontakt med hjälpcentret i USA där de fick tips om operationen för barn med Neos diagnos, lobär holoprosencefali.
Men eftersom Försäkringskassan endast finansierar operationer inom EU startade Neos förskolepedagoger en insamling för att få ihop de 100 000 kronorna som behövdes. Efter tre dagar hade de via donationer från privatpersoner fått ihop pengarna. 

Dr  Joseph Picciotti  opererade Neo. 

Dr  Joseph Picciotti  opererade Neo. 

Privat

Foto:

Allting har gått fort för familjen Osmani från Växjö, som Metro skrivit om tidigare. Insamlingen för att få ihop 100 000 kronor till operationen i USA var klar på tre dagar. Två månader senare flög de över Atlanten till USA. Och tre dagar efter de landat fick Neo lokalbedövning och rullades in i operationssalen. 

– Han var vaken och jag var med honom. Vi lekte med surfplattan och försökte kolla på film, säger pappa Faton Osmani. 

Neo föddes med lobär holoprosencefali, en hjärnskada som bland annat innebär att han inte kan gå. 

LÄS MER: Efter insamling får Neo, 5 operationen han behöver för att kunna gå

Ingreppet som Neo gjorde kallas hyprocure och tog 40 minuter. Kort innebär det att kirurgen satte in en titanskruv i foten och klippte sedan i ledbandet. 

– Han klippte av en liten bit och det var precis som att foten hängde i en fjäder, den hamnade i rätt läge på en gång. 

Efter tre dagar märkte de redan en klar skillnad.  

– Innan lutade han alltid, men efter de här dagarna satt han klockrent, hans balans var tillbaka. Operationen gjorde väldigt mycket, så vi har stora förhoppningar.

Neo gipsades och foten kontrollerades två gånger av läkarteamet innan familjen åkte hem till Sverige igen. 

LÄS MER: Sociala medier sporrar insamling 

Sedan den 7 april har Neo varit hemma, han har varit på förskolan ett par gånger och hälsat på sina kompisar. Men mest är han hemma och väntar på att gipset ska tas bort. Pappa Faton säger att Neo är väldigt förväntansfull: 

– Vi har tvungna att upprepa för honom varför vi gjorde det. Vi har sagt att när vi är färdiga måste vi träna, vi ska simma, plaska och ha roligt. Han längtar, han har förstått och han klagar inte.