Fakta: Flygkraschen i Egypten

Metrojets flyg 7K9260 från Sharm el-Sheikh till Sankt Peterburg försvann från radarn tidigt på morgonen den 31 oktober 22 minuter efter start. Planet kraschade i Sinaiöknen och samtliga 224 personer ombord omkom.

Satellitbilder har visat ett skarpt ljussken kring planet i samband med haveriet.

Islamiska staten (IS) har i en video tagit på sig ansvar för kraschen, men ännu inte förklarat hur organisationen gått tillväga.

Flera länder har stoppat flygningarna till Sharm el-Sheikh med hänvisning till dålig flygplatssäkerhet.

Från flera internationella håll har det uttryckts att en bomb ska ha legat bakom förra helgens krasch av ett ryskt passagerarflygplan där 224 personer miste livet. Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry framhöll dock under lördagen att den egyptiskledda utredningen inte har kunnat bekräfta uppgifterna.

– Vi har inte uteslutet någon orsak, men det finns ingen sådan hypotes innan undersökningarna är över och en full rapport är klar, sade han.

På lördagen meddelade Egypten att man går igenom filmmaterialet från övervakningskameror på flygplatsen vid Sharm el-Sheikh.

– Vi vill utröna om någon har försökt smita förbi säkerhetspersonal eller metalldetektorer. Vi vill också kontrollera om det pågick någon misstänkt verksamhet bland poliser eller flygplatspersonal, säger en egyptisk tjänsteman till Reuters.

Shoukry är också missnöjd med att utländska experter går ut med information om orsakerna bakom kraschen, och att flera länder efter detta stoppat flygningar till Sharm el-Sheikh, trots att orsakerna inte är ordentligt klarlagda.

Källor till franska nyhetsbyrån AFP uppger dock att data från den så kallade svarta lådan visar på att en bomb ska ha briserat mindre än en timme efter att planet lyfte.

Strandade turister

På plats i Sharm el-Sheik finns tiotusentals strandade brittiska och ryska turister som inte kan resa hem. Både Ryssland och Storbritannien har beslutat att stoppa alla kommersiella flygningar och tomma flygplan ska nu skickas för att hämta hem resenärer.

Båda länderna har dock beslutat att semesterfirarna ska få åka hem utan bagage som av säkerhetsskäl skickas separat. Det i sin tur gör att Egypten fått begränsa antalet flygningar på grund av ett berg av bagage på flygplatsen.

Militär sätts in

Även om Egyptens militär ska ta över arbetet på plats med att få hem ryska passagerare går processen långsamt. 80 000 ryssar uppges finnas på plats i Egypten där köerna växer på flygplatsen. Brittiska flygbolag sade att under lördagen hade man enbart möjlighet att skicka sju plan och på plats i Sharm-el Sheikh finns hela 19 000 britter.

– För en timme sedan fanns mitt flyg uppsatt på tavlan. Nu är det borta, säger ryska turisten Julia Suvorova uppgifter till AFP.

En av de som dock lyckades få komma hem är Emma Turner, 34, från Kent, England.

– Jag är så tacksam över att vara hemma med min familj, sade hon efter att ha landat på Gatwick i London efter flera dagars försening.