De nya Saabbilarna

• Lansera. Bilen som Nevs planerar att lansera om 18 månader bygger på Saab 9-3 och en elektrisk drivlina som företaget började utveckla i samband med signeringen av Saabköpet 13 juni. Köpet innebär att företaget får rätt att använda den omstridda Phoenix-plattformen och Saabs varumärke, enligt Nevs. Men Saabs klassiska logo måste ritas om.

Sjuttiofem personer har redan blivit erbjudna jobb på Nevs (National Electric Vehicle Sweden) Saabfabrik i Trollhättan. Enligt företaget handlar det om anställningar inom ledning, produktion, underhåll och säkerhet. 

– Nu har vi fokus på att rekrytera ingenjörer och därefter kommer vi att rekrytera för produktionen, säger Mattias Bergman, talesperson för Nevs.

Sammanlagt förlorade drygt 3 700 jobbet i samband med konkursen, inklusive Saabs underleverantörer, uppger arbetsförmedlingen. De flesta före detta Saabanställda som tillhör IF Metall (drygt 1 400) har återanställningsrätt på fabriken fram till den 22 april, men bara ett fåtal har  blivit erbjudna jobb, enligt Leif Håkansson, ombudsman för IF Metall. 

Han tror dock att många kommer att bli erbjudna jobbet tillbaka. Trots att Nevs ska producera elbilar så behövs mycket kunnande från gamla Saab.

Fordonsforskaren Mikael Wickelgren på högskolan i Skövde tror att Nevs kommer att satsa stort efter köpet och inte nöja sig med småskalig produktion i Trollhättan. 

Tobias Andersson Åkerblom