Fakta: New Hampshire

Delstaten New Hampshire var ett av de 13 områden som var med om att grunda USA år 1776. "Granitstaten" ligger mellan Vermont och Maine i nordöstra USA, är till ytan något mindre än Småland . Den största staden är Manchester, huvudstaden heter Concord. Delstatens motto lyder "Lev fri eller dö".

New Hampshire har drygt 1,3 miljoner invånare. 94 procent av befolkningen klassas som vita, drygt 3 procent spansktalande och 1,5 procent svarta.

Av tradition håller New Hampshire sedan 1952 de första primärvalen i USA, där respektive partis väljare röstar på vem de vill se som sin kandidat i höstens presidentval.

Källa: University of New Hampshire, US Census Bureau

– Det var ett svårt beslut. Jag bestämde mig inte förrän i båset.

Nicole Castronovo, försvarsanställd men hemma med dottern Jillian, suckar och berättar att hon gjort otaliga tester för att ta reda på vilken aspirant som bäst matchar hennes åsikter. Till slut föll valet på Donald Trump.

– Vi måste fixa invandringsproblemet och få ekonomin på fötter. Ingen av kandidaterna har allt, men han kan klara det eftersom han är affärsman, säger hon.

Vånda

Flera väljare som TT talar med i kylan utanför skolan i Merrimack vittnar om samma beslutsvånda.

– Det blev Ted Cruz, kände jag när jag stod där. Han har integritet och står upp för konstitutionen, säger sjuksköterskan Ingrid Fish.

Liksom tusentals andra i Merrimeck och New Hampshire i stort har hon suttit timmar i bilköer för att kasta sin röst. Även presidentaspiranterna, rödögda av sömnbrist efter intensivt kampanjande, fällde upp kragarna och gav sig ut. Demokraten Hillary Clinton hälsade på i en vallokal redan klockan 6.40 på morgonen.

Slaget om New Hampshires väljare får enorm uppmärksamhet. Resultatet i USA:s första primärval anses positionera aspiranterna inför kommande primärvalsdrabbningar i South Carolina och Nevada.

Högt huvud

På den republikanska sidan leder Donald Trump stort, i New Hampshire har hans partikamrater främst slagits om att komma tvåa eller trea och därmed försvara sin fortsatta kandidatur. På den demokratiska sidan är Bernie Sanders, senator från grannstaten Vermont, favorit här. För hans motståndare Hillary Clinton har det därför mest handlat om att minska Sanders segermarginal och kunna resa vidare till South Carolina med högt huvud.

– Både South Carolina och Nevada har stora minoriteter av svarta respektive spansktalande. Clinton har stort stöd hos dem, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i Manchester.

Först ut att rösta i New Hampshire strax efter midnatt var tre små samhällen, bland annat Dixville Notch nära den kanadensiska gränsen. Där segrade Ohio-guvernören John Kasich respektive Bernie Sanders. Vallokalerna stänger klockan 1 natten till onsdag, svensk tid.