I New York pågår just nu en hörning där två schimpanser anses vara olovligt kvarhållna och bör släppas eftersom de är ”självbestämmande varelser”, menar åklagarsidan.

Det är den första hörning i sitt slag, där ombudet yrkar på att aporna bör släppas fria från forskarinstitutet, skriver The Guardian. Steven Wise, ett av schimpansernas juridiska ombud och representant för Nonhuman Rights Project, menar att schimpanser inte kan klassas som ”saker” eftersom de delar mer med människor än vad de inte delar.

Schimpanserna Leo och Hercules hålls för närvarande på Stony Brook University i New York, där forskare använder dem för studier av rörelseförmåga.

Försvaret menar att fallet är ett radikalt försök att utöka rättigheter som kan sätta ett prejudikat för att släppa andra djur, som till exempel de ”som huserar på ett Zoo, på ett läroverk, på en farm, eller som ägs som husdjur”, sa Cristopher Coulston.

En gallupundersökning som gjordes i USA förra veckan visade att en tredjedel av amerikanerna stödjer påståendet att djur skulle ha samma rättigheter och skydd som människor. Undersökningen specificerade inte vilka rättigheter eller arter det handlade om, skriver The Guardian.