– Det känns som om New York har sovit fram tills nu. Riskerna har inte tagits på allvar, säger Brooklynbon Debbie Singh, som arbetar på ett kontor på Manhattan och som TT möter i den välkända stationsbyggnaden Grand Central.

– Det är skönt att de fick tag i den efterlyste och jag är glad över borgmästarens löfte om fler poliser på gatorna.

Undviker tunnelbanan

En bit från Sing står sex beväpnade militärer och vaktar en av stationens utgångar. Bevakningen är också stärkt omkring andra kända byggnader och broar. Vid FN-högkvarteret, där stats- och regeringschefer är samlade för flyktingtoppmöten och generalförsamlingsdebatt, sträcker sig avspärrningarna flera kvarter med prickskyttar på taken och FBI-poliser vid vägspärrarna. I tunnelbanan är det icke-karaktäristiskt tyst.

Många New York-bor rycker på axlarna åt de senaste dagarnas händelser, de säger att det är sådant man får ta med i beräkningen när man bor i en världsstad. Andra säger sig vara i chock. För vissa väcker det obehagliga minnen av 11 september-dåden mot USA:s östkust.

– Läget är skrämmande, säger Manhattanbon Elena, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Efter 11 september-attackerna vågade jag inte åka tunnelbana på jättelänge, jag lade en förmögenhet på taxi. Jag har jobbat med den rädslan, men i morse vågade jag inte åka tunnelbana igen.

Som vanligt

Byggnadsarbetaren Emanuel Alves, som såg World Trade Centers andra skyskrapa falla från Grand Central Stations tak dit flera tog sin tillflykt i kaoset den 11 september 2001, säger att många i hans omgivning är nervösa.

– Mina vänner vet att jag alltid tar tunnelbanan till Bronx där jag bor, i dag ringde de och erbjöd sig att köra mig.

Alves säger att han efter terrordåden den 11 september bestämde sig för att fortsätta leva sitt liv, oavsett vad som hände.

– Man måste sätta saker i perspektiv. Jag jobbar på byggen och det är farligt, i min bransch dör fler människor varje år än av terrorattacker. Men det är synd om dem som blir rädda.