Fakta: Boko Haram

Boko Haram tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet att införa en islamisk stat. Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa.

Boko Haram har svurit trohet till extremistgruppen Islamiska staten och kallade sig efter det Iswap – Islamiska statens västafrikanska provins.

President Muhammadu Buhari svors in som president i Nigeria den 29 maj förra året, bland annat med löften om att krossa Boko Haram innan årets slut. Efter en omfattande offensiv är gruppen "tekniskt sett" besegrad enligt regeringen, men attacker genomförs fortfarande.

Enligt 2015 års Global Terrorism Index, en rapport som tas fram av USA-baserade Institute for Economics and Peace, är Boko Haram världens dödligaste terrorgrupp räknat i antalet offer.

Abubakar Shekau har förklarats död flera gånger tidigare, bara för att senare dyka upp i videoinspelningar. Men terrorforskaren Hans Brun tror ändå att uppgifterna denna gång kan stämma.

Han pekar på den ledarstrid som pågår inom Boko Haram, mellan Abubakar Shekau och Abu Musab al-Barnawi.

– Det är mycket möjligt att det här är en konsekvens av det – nigerianska armén kan ha fått information från andra sidan, säger Brun, som är knuten till King's College i London.

Is i magen

– Man måste ha lite is i magen och ta de här uppgifterna med en nypa salt. Men med tanke på att trycket mot Boko Haram har ökat och den här ledarstriden så är det faktiskt möjligt att uppgifterna stämmer den här gången.

Flygvapnets attack ägde rum i fredags kväll och riktades mot byn Taye i Sambisaskogen i nordöstra Nigeria. Flera andra högt uppsatta Boko Haram-ledare dödades i attacken, enligt militären. Boko Haram har inte reagerat på uppgifterna, rapporterar Reuters.

Boko Haram strävar efter att införa strikta islamiska lagar i norra Nigeria. Rörelsen har sedan 2009 dödat omkring 20 000 personer och tvingat minst 2,6 miljoner människor på flykt, enligt AFP.

Kan byta strategi

Abu Musab al-Barnawi har, i en propagandatidning från Islamiska staten (IS), pekats ut som Boko Harams nya överhuvud. Men Abubakar Shekau har, i ett sällsynt uttalande, tillbakavisat uppgifterna om ledarskiftet.

Enligt Hans Brun behöver Shekaus eventuella död inte betyda så mycket för Boko Haram – det intressanta är ledarskiftet och huruvida det kommer att innebär ett skifte av strategi för rörelsen.

– Synen på civila muslimer är en klassisk vattendelare inom den jihadistiska världen. Och Boko Haram har ju varit en oerhört våldsam grupp, och dödat folk urskillningslöst, säger Hans Brun och fortsätter:

– Det konkurrerande ledarskapet, de har gått in mer och mer på al-Qaida-linjen, där man säger att man ska undvika att döda civila muslimer i största möjliga utsträckning, därför att man är beroende av deras stöd.