Fakta: Muslimer i Nigeria

Runt hälften av Nigerias 160 miljoner invånare är muslimer. Något färre är kristna, medan runt en tiondel utöver traditionella inhemska religioner.

Sedan 2009 driver extremistgruppen Boko Haram en väpnad och mycket blodig kamp för en religiöst styrd stat i norra Nigeria.

Den shiitiska gruppen IMN (Islamic Movement of Nigeria), som har miljontals anhängare, tar avstånd från alla form av våld och förnekar kategoriskt att gruppen har några kopplingar till Boko Haram.

President Muhammadu Buhari, som själv är muslim, har anklagat rörelsen för att vilja bilda "en stat i staten". I en skrivelse till den pågående undersökningskommissionen betecknar Nigerias polis IMN som ett säkerhetshot och jämför hotet med Boko Haram. IMN anklagar sin tur regeringen för att förfölja gruppen.

Källor: Landguiden, Amnesty, Newsweek, Premium Times.

Över 350 människor uppges ha dödats i striderna, som enligt Amnesty International började när knivbeväpnade medlemmar av den shiamuslimska gruppen IMN (Islamic Movement of Nigeria) försökte hindra en militärkonvoj att köra förbi nära gruppens högkvarter den 12 december.

Därefter uppges militären ha omringat flera byggnader i staden där medlemmar av gruppen fanns, bland annat dess ledare, Ibrahim al-Zakzaky, som greps under den tre dagar långa insatsen.

Kröp i skydd

– De som var svårt skadade och inte kunde fly brändes levande. Jag lyckades komma undan elden genom att krypa på knäna till ett intilliggande hus, där jag kunde gömma mig till nästa dag. Jag vet inte hur många skadade de brände till döds. Det var tiotals och åter tiotals, berättar Yusuf för Amnesty.

Enligt människorättsorganisationen ska militären efteråt ha spärrat av området för att sopa undan spåren av massakern, bland annat runt sjukhusets bårhus.

– När jag kom närmare såg jag att det var en enorm hög av kroppar staplade på varandra. Jag aldrig sett så många döda kroppar, berättar ett annat ögonvittne.

Misstänkt massgrav

Satellitbilder visar att flera byggnader, bland annat moskéer, har förstörts och Amnesty pekar ut platsen för en misstänkt massgrav i sin rapport.

En talesperson för den nigerianska militären avfärdar rapporten som en partsinlaga och säger till nyhetsbyrån Reuters att den saknar trovärdighet. Men de lokala myndigheterna i delstaten Kaduna har bekräftat att 347 människor dödades under oroligheterna.

En undersökningskommission har satts upp för att utreda händelsen och på måndag ska militären lägga fram sin bild av händelsen.