Nina Ramsby och Ludvig Berghe Trio har gjort ett av årets mest hyllade album. Deras möte blev en fullträff och resultatet en jazzskiva som når långt utanför genrens vanliga publik.

Det började med ett gästspel och slutade med ett band. Nina Ramsby och Ludvig Berghe Trio står för en av årets mest hyllade jazzplattor. Nyligen släpptes albumet ”Du är stor nu (en kamp)” som har kallats ”ett möte i himlen” och ”gripande jazzpoesi”. Varken Nina Ramsby eller Ludvig Berghe är särskilt förvånade.
– Allt jag gör är mästerverk – för mig. Så var det med de här låtarna också, de är mästerverk för oss, sen kan man bara hoppas att någon annan ska förstå det, säger Nina Ramsby.
Hon får medhåll av Ludvig Berghe.
– Det kändes direkt att det här blev riktigt bra. Från första gången vi spelade tillsammans visste vi att vi hade något speciellt.

Första gången de spelade ihop var förra sommaren på Gröna Lund. Ludvig Berghe Trio höll till på nöjesparkens jazzscen hela sommaren och bjöd in olika gäster. Nina Ramsby ställde upp och frågade om hon fick skriva text och melodi till en av trions låtar – ett experiment som nu vuxit till en skiva.
Just nu vill de bara ut och spela, men räknar med fler album. Helt klart har samarbetet gett mersmak.
– Vi är ett band nu. Det är viktigt att förstå att det är så vi tänker på oss själva, säger Ramsby.