Fakta: Tidigare dåd i Europa

Den 18 juli attackerar en 17-årig pojke passagerare på ett tåg mellan städerna Treuchtlingen och Würzburg i södra Tyskland. Fem personer skadas varav två allvarligt.

Den 14 juli kör Mohamed Lahouaiej Bouhlel en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice. 84 människor dör och 202 skadas varav 18 livshotande.

Den 29 juni dödas 41 personer och över 230 skadas i ett attentat på flygplatsen Atatürk i Istanbul. Terrorgruppen IS tros ligga bakom dådet.

Den 22 mars spränger sig självmordsbombare på flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel. 32 människor dödas – bland dem två svenskar – och omkring 300 skadas.

Den 13 november 2015 sker flera attentat på olika platser i Paris. 130 människor dödas och mer än 350 skadas. De flesta dödsoffren krävdes inne på konsertlokalen Bataclan.

Gärningsmannen sprang genom köpcentrumet och öppnade eld mot flera personer innan han sprang mot en närliggande tunnelbanestation, enligt vittnesuppgifter efter dådet.

Minst nio personer dödades i dådet, enligt Münchenpolisen. Ytterligare en död person påträffades sent på kvällen utanför köpcentrumet, och polisen tror nu att det var gärningsmannen som efter dådet sköt sig själv.

21 personer skadades enligt polisens talesperson.

Strax före klockan 02 twittrade Münchenpolisen ut att den person som begick självmord efter dådet i München tros vara gärningsmannen och att han tros ha agerat ensam.

Tidigare under kvällen trodde polisen att det fanns flera gärningsmän och ett stort pådrag pågick.

"Skyttar på flykt"

Tunnelbanan i staden stängdes av. Lokala myndigheter stoppade också all kommunal trafik med bussar, spårvagnar och tåg i området. Münchens järnvägsstation evakuerades och flera motorvägar norr staden stängdes av.

Vårdpersonal på sjukhuset Schwabing i närheten av köpcentrumet kallades in och flera andra sjukhus gjorde sig beredda på att ta emot skadade.

Säkerhetsnivån i München har höjts, uppger myndigheterna. Samtidigt förstärkte Tjeckien och Österrike polisbevakningen vid gränsområdet mot Tyskland. Österrike har också skickat 42 elitpoliser till München för att bistå den tyska polisen.

Det finns enligt Münchenpolisens talesman inga indikationer på att skjutningen var ett islamistiskt terrordåd.

Nära olymiastadion

Skottlossningen ägde rum vid Olympia Einkaufszentrum, som ligger nära stadion där olympiska spelen hölls 1972. Polisen uppmanade boende i området att hålla sig inomhus.

Senare på kvällen förekom vittnesuppgifter om att skottlossning pågick på minst tre platser i München, men det dementerades senare av bayerska radiostationen BR.

Inga svenskar såvitt känt

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen från ambassaden i Berlin.

– Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar. Vi uppmanar svenskar i området att iaktta vaksamhet, följa rekommendationer från myndigheterna och följa utvecklingen i medier, säger Jon Pelling på departementets presstjänst till TT.

Svensken Nico Seike, 19 år, var tillsammans med sin flickvän på väg hem i bilen från ett annat köpcentrum i München när skottlossningen inträffade.

– Sedan kom det massor av polisbilar, brandbilar och ambulanser, säger han.

Väl hemma hos sin pappa och dennes familj, som han hälsar på, började han ringa runt.

– Det var otäckt, speciellt som bara jag och min flickvän var hemma. Jag fick ringa och höra var de andra var. Men de var på väg hem.

Semesterlediga Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP) satt på ett regionaltåg i München när han via Twitter fick kännedom om dödsskjutningarna.

– Jag känner en stark oro för att händelser som denna inträffar allt oftare, och jag känner oro för de drabbade och deras anhöriga. Man kan fråga sig hur mycket skräck ett samhälle tål, säger han till TT.