– Bland de omhändertagna finns sju syrier och två libaneser, varav en av var tilltänkt självmordsbombare och den andre en människohandlare som smugglade dem över gränsen till Libanon, sade Libanons inrikesminister Nuhad Mashnuq på en tv-sänd presskonferens på söndagen.

Attentatet utfördes i det Hizbollah-kontrollerade området Burj al-Barajneh i torsdags. Först exploderade en bomb på en motorcykel, därefter utlöste en självmordsbombare ett bälte med sprängmedel, enligt ett Twitter-uttalande från Islamiska staten (IS), där terrorgruppen även tar på sig ansvaret för dådet.

Den ursprungliga planen var uppenbarligen att skicka in fem självmordsbombare i ett sjukhus, man den starka bevakningen tvingade dem att byta mål, sade inrikesministern.

Enligt Mashnuq greps nätverket och dess anhängare inom 48 timmar efter explosionerna. Han kallade gripandena "en extraordinär prestation".

Attentatet är det dödligaste som IS gjort sig skyldig till i Libanon och ett av de allvarligaste bombdåd som drabbat landet sedan inbördeskrigets slut 1990.

Säkerhetsstyrkor grep en libanes som hade tänkt utföra ett självmordsdåd i staden Tripoli i norra Libanon, men misslyckades med att utlösa bombbältet.