ANNONS
ANNONS
Publicerad : 22 maj
   

Nio myter om barnförsäkringar – och varför de inte stämmer

En ny undersökning visar att nära en tredjedel av föräldrar med barn i åldern 0–4 år inte vet vad deras barnförsäkring täcker. Experterna sticker hål på vanliga missuppfattningar.

Om det händer ditt barn något är det bra att veta vad försäkringen du har täcker.

Om det händer ditt barn något är det bra att veta vad försäkringen du har täcker.

IBL/Alamy/Maximilian Weinzierl

Foto:

Alexandra Gahnström, Trygg-Hansa.

Alexandra Gahnström, Trygg-Hansa.

Trygg-Hansa

Foto:

I en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa visar det sig att majoriteten av föräldrar har en barnförsäkring. När intervjuerna bakom studien genomfördes visade det sig däremot att inte alla föräldrar var införstådda med vad de olika försäkringarna täcker om barnet skulle fara illa.

​►LÄS MER: Vart tionde barn nekas vanlig försäkring

Alexandra Gahnström är barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa. Hon förklarar att en barnförsäkring täcker allt från stort till smått, och kan göra stor ekonomisk skillnad om ett barn blir sjuk eller är med om en olycka.

– En försäkring är ett viktigt komplement till det sociala skyddsnätet. Händer det barnet något allvarligt som exempelvis gör att man inte kan arbeta som vuxen kan barnförsäkringen betala ut ett ekonomiskt stöd i form av ett engångsbelopp 

►LÄS MER: Experten: Så mycket kostar en olycka om du inte har hemförsäkring

Alexandra berättar också att trots att många har försäkringar så finns en misstro att man ofta ändå inte får ersättning om någonting hänt. Och hennes uppmaning är att våga ringa försäkringsbolaget och fråga.

– Ring in och se över vad som gäller. Väldigt många får hjälp av sin försäkring och det som händer är att man får antingen ett ”ja” eller ”nej, tyvärr”. Försäkringen har man kvar även om man ringer och frågar.

Vanliga missförstånd om barnförsäkringar

1. Det spelar ingen roll om jag tecknar en barnförsäkring

Barnförsäkringen kan göra stor ekonomisk skillnad om ditt barn blir allvarligt sjukt eller skadas i ett olycksfall. Försäkringen kan också vara ett viktigt stöd senare i livet, till exempel om ditt barn skadas som liten och på grund av det inte kan arbeta.  

2. Det är ingen brådska att teckna en barnförsäkring

Det är bra att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt när barnet fötts, för som nyfödd har barnet inget försäkringsskydd. Man kan inte försäkra något som redan har hänt. Alltså går det inte att få ersättning innan försäkringen börjar gälla.

3. Gravidförsäkringen räcker som försäkring för barnet under det första halvåret

Det är stor skillnad mellan gravid- och barnförsäkringen. Gravidförsäkringen fokuserar på graviditet och förlossning och därför är skyddet för det nyfödda barnet betydligt mindre än en barnförsäkring. Därför ska du ansöka om en försäkring för barnet så tidigt som möjligt efter födseln.

4. Gravidförsäkringen går automatiskt över i en barnförsäkring

Detta är ett vanligt missförstånd. I de allra flesta fall går inte gravidförsäkringen automatiskt över i en barnförsäkring, du måste aktivt teckna en barnförsäkring.

5. Det är svårt att få en försäkring

Många tror att man inte får teckna en barnförsäkring om barnet har någon form av diagnos eller sjukdom. Men idag kan många barn få ett bra skydd som omfattar både sjukdom och olycksfall men kanske inte alltid får en fullständig försäkring. Att ha en försäkring är ändå viktigt eftersom det kan hända barnet många andra saker som inte är kopplat till diagnosen.

6. Barnet är redan försäkrat via förskolan eller skolan

Kommunens försäkring gäller oftast bara för olycksfall – trots att det är sjukdom som orsakar flest bestående skador hos barn. De barn som inte börjat förskolan än är bara försäkrade om du tecknar en barnförsäkring.

7. Det räcker med en gruppförsäkring via mitt fackförbund

Beroende på önskemål och behov kan det vara tillräckligt med en gruppförsäkring. Däremot kanske de inte täcker upp allt som en barnförsäkring kan erbjuda. Fundera över vad du tycker är viktigt att en barnförsäkring innehåller och se över villkoren för din gruppförsäkring.

8. Försäkringen gäller ändå aldrig

Det är många som får hjälp av sin barnförsäkring varje dag och år. Barnförsäkringen täcker mycket men inte allt. I ditt villkor framgår både vad försäkringen täcker och vad du inte kan få ersättning för. Läs på eller fråga någon på ditt försäkringsbolag om du känner dig osäker. Det finns också enkla sammanfattningar av vad försäkringen täcker på försäkringsbolagens webbplatser.

9. Samma avtal gäller alltid

Tecknar man ett försäkringsavtal kan man ha kvar det till barnet är 25 år. Däremot har försäkringsbolaget rätt till att ändra villkor och pris. Det kan vara positivt för vissa och negativt för andra.

Källa: Trygg-Hansa & Konsumenternas försäkringsbyrå

Christina Meder, jurist konsumenternas försäkringsbyrå.

Christina Meder, jurist konsumenternas försäkringsbyrå.

Athina Strataki

Foto:

►LÄS MER: Lilla Nova dog i en kvävningsolycka – nu vill mamman varna andra

Christina Meder, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, säger att kärnan är att ta reda på vilka försäkringar ditt barn redan täcks av och sedan komplettera dem.

– Fastna inte i valet. Det är viktigt att ha ett försäkringsskydd, man kan inte försäkra något efter att det redan hänt. Tycker man att det är krångligt så se till att barnförsäkringen täcker sjukdom- och olycksfall.

Varför är det viktigt att ha koll på sin försäkring?

– Framförallt för att man ska kunna få ersättning. Har man koll förstår man att man kan använda försäkringen. Och har man rätt till ersättning så ska man ha det också, säger Alexandra Gahnström.

– Det kan vara svårt att förstå vad en försäkring är, och okunskap gör att en del missar att anmäla skador. Man har bara en viss tid på sig att anmäla skador innan de preskriberas. I normala fall är det 10 år. Anmäler man skadan direkt så kan försäkringsbolaget senare inte säga att det är för sent, säger Christina Meder.

ANNONS
ANNONS
X
ANNONS
ANNONS