Oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyis parti NLD har så här långt i rösträkningen tagit 78 av 88 klara mandat av de 440 som finns i parlamentets underhus. Ännu har inga resultat presenterats för överhuset.

Siffrorna pekar i samma riktning vad gäller de regionala parlamenten, där partiet hittills tagit 97 av 107 klara platser.

– Vårat USDP förlorade fullständigt. NLD har vunnit, säger Kyi Win, pensionerad arméofficer verksam i partiets kärna, till AFP.

– Låt dem arbeta. Aung San Suu Kyi måste ta ansvar nu.

NLD behöver 67 procent av de valbara parlamentsplatserna för att få en beslutsfähig majoritet, eftersom en fjärdedel av de 440 respektive 224 mandaten i underhuset och överhuset är reserverade för arméns ledamöter. Och oavsett hur det går återstår överbefälhavarens rätt att nominera ledare för tre mäktiga organ, inrikes- och försvarsdepartementet och gränskontrollmyndigheten – samt att ta kontroll över regeringen under särskilda omständigheter.

Suu kan inte bli president då den av militären författade konstitutionen förbjuder personer med utländska barn från att inneha posten. Men med en övertygande valseger i ryggen ökar hennes chanser att välja en för henne fördelaktig och de facto underlydande president.