Fakta: Pressas både i Syrien och Irak

Islamiska staten (IS) är en extrem jihadiströrelse som bildades i början av Irakkriget 2004. Sedan 2013 är den verksam också i Syrien.

IS har lagt beslag på stora områden i båda länderna och utropade 2014 ett kalifat, som styrs enligt rörelsens extrema tolkning av islamisk lag.

I takt med att IS trängts tillbaka har IS sökt sig andra fronter, både utomlands och utanför kalifatet. Den senaste tiden står IS inför hårt militärt tryck vid två av sina starkaste fästen – al-Raqqa i Syrien och al-Falluja i Irak.

Om terrorgruppen skulle förlora kontrollen över staden Manbij och områden längs den turkiska gränsen skulle det enligt bedömare innebära ett hårt slag för IS.

Under torsdagen nådde en konvoj med livsmedel fram till den syriska staden Daraya. Det är den första större leveransen av mat till staden som belägras av regimen sedan 2012, enligt hjälporganisationen Röda halvmånen.

– Nio lastbilar lastas nu av i Daraya. De har med sig livsmedel, inklusive torrvaror och mjöl, samt sjukvårdsmaterial, sade Tamam Mehrez på syriska Röda halvmånen.

Bomber föll

Maten kommer att räcka till 2 400 personer i en månad, medan mediciner och sjukvårdsmaterial kommer att räcka till 4 000 invånare, uppger en talesperson för FN.

Bara timmar efter nödleveransen föll återigen bomber över Daraya. Minst 18 bomber släpptes över staden, uppger det lokala ledarskapets Facebooksida.

Under dagen har Syriens regering gett grönt ljus för FN att leverera hjälp till 15 av 19 belägrade områden i det krigshärjade landet.

Manbij omringad

I norra Syrien har staden Manbij, nära gränsen till Turkiet, omringats av USA-stödda rebeller, uppger Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien (SOHR). Området har setts som strategiskt viktigt för IS för att kunnat frakta vapen och stridande till och från Syrien genom Turkiet.

Styrkorna från Syriska demokratiska styrkorna (SDF), som till stor del består av kurdiska grupper, har också blockerat vägen söderut från Manbij till al-Raqqa, som brukar benämnas som IS huvudstad i Syrien.

– För att jihadisterna ska nå den turkiska gränsen från al-Raqqa så måste de nu ta en väg som är farligare, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman.