Fakta: Tre snabba om Syrienkriget

Vad handlar det om?

Regimkritiska protester som inleddes 2011 och som utvecklats till ett inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper som IS, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller olika delar av territoriet.

Vad har kriget fått för konsekvenser?

Minst 260 000 syrier har dött i kriget. Miljontals har drivits på flykt, varav många har lämnat landet. Många gör den farliga resan över Medelhavet till Europa.

Hur har världen reagerat?

Iran, Ryssland och libanesiska Hizbollah stöder president Bashar al-Assad. Turkiet, Saudiarabien och Qatar står på den sunnidominerade oppositionens sida, tillsammans med USA, Storbritannien och Frankrike. Hizbollah och Iran har soldater på marken i Syrien, medan en USA-ledd allians och Ryssland genomför flygattacker.

FN:s talesperson Farhan Haq bekräftar det syriska beslutet och säger att kolonnerna kan börja köra "så snart som möjligt". Ett av de utsatta områdena som nämns är Madaya där invånare dör av svält.

Beskedet kom efter samtal som FN:s sändebud Staffan de Mistura genomfört med regeringsrepresentanter i Damaskus. de Mistura underströk i tisdagens samtal regeringens ansvar att se till att nödhjälp når utsatta.

Planer på nedtrappning

FN-sändebudet träffade bland annat utrikesminister Walid al-Moualem för att försöka hålla liv i stormakternas planer på en nedtrappning av våldet från och med fredag. Han hoppas att kunna samla de stridande parterna till de fredssamtal som skjutits upp till den 25 februari.

Samtidigt fanns motstridiga uppgifter om kraven på att sätta in marktrupper.

– Vi vill se en markoperation med våra internationella allierade, vilket vi försöker lyfta under våra möten, förklarade en högt uppsatt turkisk tjänsteman vid en presskonferens på tisdagen enligt AFP.

– Utan en markoperation är det omöjligt att stoppa striderna i Syrien.

Samtidigt underströk han att Turkiet inte kommer att gå in i grannlandet på egen hand, eller agera mot den USA-ledda koalitionens vilja.

Vill ha USA-stöd

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu sade i en intervju som nyhetsbyrån Reuters publicerade på tisdagen att insatser med marktrupper ännu inte har diskuterats på allvar med allierade. Cavusoglu hävdade att flera länder, bland dem Saudiarabien och Qatar, anser att marktrupper än nödvändigt för att få ett slut på kriget.

Insatsen är dock omöjlig utan stöd från stormakter som USA. Washington har hittills ställt sig avvisande.

USA har, förutom att leda koalitionens flygattacker mot Islamiska staten, hittills begränsat sig till att ge visst stöd till vad man ser som moderata rebellgrupper.