Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien går i mars in på sitt sjätte år.

Kriget har hittills skördat runt 260 000 människoliv.

Miljoner människor är på flykt, många har lämnat landet.

Aleppo-provinsen som nu attackeras har varit ett av de viktigaste fästena för den syriska oppositionen.

Turkiet kan – "om nödvändigt" – öppna gränsen för de tiotusentals människor som flytt striderna i staden Aleppo i Syrien, säger president Recep Tayyip Erdogan.

Uppemot 35 000 människor har de två senaste dygnen samlats vid den turkiska gränsen, efter att den syriska regimen med stöd av ryska flygbombningar uppges ha omringat Aleppo, som varit ett av de viktigaste fästena för den syriska oppositionen.

Svagt motstånd

Journalisten Mohammed al-Khatieb bor i staden och berättar hur de boende hela tiden hör bombflygen i luften.

"De ryska flygplanen har bombat städer på landsbygden i norra Aleppo-provinsen. Jag är inte förvånad över utvecklingen med tanke på de framsteg som Assadregimens styrkor gjort den senaste tiden. Samtidigt är rebellernas motstånd svagt" skriver han i ett meddelande till TT.

Situationen för rebellerna har försvårats av att viktiga transportvägar skurits av, enligt al-Khatieb.

"Visst är det ett avgörande slag, men jag tror inte att det är det sista", säger han.

Flyganfall

Anfallen från regimen fortsatte under söndagen, det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som övervakar kriget, rapporterade om luftangrepp från ryska plan mot samhällen utanför Aleppo, vissa längs vägen mot den turkiska gränsen.

"I vissa delar av Aleppo har Assad-regimen skurit av den nord-sydliga korridoren... Turkiet är hotat" sade Turkiets president Tayyip Erdogan till dagstidningen Hürriyet.

Nödhjälp

Under dagen körde ambulanser och lastbilar med mat och förnödenheter över gränsen från Turkiet till flyktingarna på andra sidan gränsen.

Västvärlden har i hårda ordalag fördömt Rysslands och Syriens agerande, men EU har även krävt att Turkiet måste öppna gränsen för flyktingarna.