Fakta: Biltullar

Biltullar, eller trängselskatt som det formellt kallas i Sverige, infördes i Stockholm på försök 2006, permanent från 2007. Göteborg följde efter 2013.

London är annars det kanske mest kända exemplet på biltullar i Europa. Där infördes de 2003.

I Norge var Bergen först ut, 1986. I dag finns biltullar i flera norska städer, även i Oslo inleddes en variant redan i slutet av 80-talet.

Redan i vinter kan den högsta taxan bli 160 norska kronor per vanlig bensin- eller dieselbil, och 480 kronor (motsvarande 500 svenska kronor) för fordon som väger över 3,5 ton. Det blir i så fall dock en "nödtaxa" som bara ska tas till om luften är riktigt smutsig.

– Vi hoppas det inte blir nödvändigt. Men vi kan inte ha det så i vår stad att folk måste hålla sig inomhus på grund av luftföroreningar, säger Lan Marie Berg, miljöansvarigt kommunalråd i den norska huvudstaden, till NRK.

Även elbilar

Den gångna vintern förekom det enligt NRK vid fyra tillfällen att luftföroreningarna klassades som höga.

Nollutsläppsbilar får åka gratis ett tag till. Men norska medier har rapporterat att även de i Norge så populära elbilarna kan tvingas börja betala. Den taxan blir avsevärt beskedligare, tio kronor, och införs i så fall först en bit in på nästa år.

Då höjs också de vanliga taxorna för fossilbilar i Oslo, som än så länge är 33 respektive 99 kronor per inpassage för lätta och tunga fordon.

Även Bergen har beslutat om en "nödtaxa", upp till 225 kronor för att köra in med personbil.

185 döda per år

I London beräknas smutsig luft döda tiotals invånare varje dag. I Norden är siffrorna avsevärt mindre, men Oslo ser det ändå som ett jätteproblem.

– Folkehelseinstituttet presenterade nyligen en studie som visar att 185 personer dör för tidigt varje år i Oslo till följd av höga luftföroreningar, säger Berg, som representerar MDG, det norska miljöpartiet.

Biltullarna i Göteborg och Stockholm ligger för närvarande som högst på 22 respektive 35 kronor per passage. Det finns inga undantag för miljöbilar.

I London betalar man 11,50 pund (130 kronor) per dag – men avgasfria bilar kör gratis.