Fakta: Natos toppmöte

Försvarsalliansen Nato håller vartannat år ett större toppmöte på stats- och regeringschefsnivå. Årets möte hålls i Warszawa i Polen på fredag och lördag.

Förutom de 28 medlemsländernas egna möte hålls även en rad möten med andra länder och ledare som på olika sätt samarbetar med Nato. Exempelvis kommer presidenterna i Afghanistan och Ukraina att finnas på plats.

För Sverige kommer statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist att finnas på plats för olika möten i Warszawa.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Finlands president Sauli Niinistö är extrainbjudna gäster till Nato-ledarnas toppmötesfest i Polens huvudstad på fredag kväll.

– Sverige och Finland är verkligt nära vänner till Nato. Och nära vänner bjuder man på middag och det är vad vi gör, säger Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel inför toppmötet.

"Till gagn för Sverige"

– Jag ser fram emot det för Sverige och Finland är väldigt nära partners till oss. Vi arbetar med dem. De bidrar i många olika Nato-insatser, till exempel i Afghanistan, och naturligtvis är Sverige och Finland viktiga i alla frågor som rör säkerhet och stabilitet i Östersjöregionen, säger Norges tidigare statsminister.

– Det här är ett samarbete som är till gagn för Sverige och Finland och till gagn för Nato och Natos allierade. Och sedan är det upp till Sverige och Finland att avgöra om de vill ha mer – det här är bara en middag, säger Stoltenberg.

Vill möta Ryssland

Huvudpunkter för Nato-ledarna vid mötet är bland annat utplacerandet av fyra nya bataljoner i Polen och de tre baltiska länderna samt ett formellt tillkännagivande av att Natos raketförsvarssystem nu är i bruk.

När toppmötet väl är över hoppas sedan Stoltenberg få till stånd ett nytt möte inom det så kallade Nato-Rysslands-rådet.

– Vi behöver mer dialog, fastslår generalsekreteraren i Bryssel.

Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk kommer att finnas på plats i Warszawa för att formellt enas om ett utökat samarbete mellan de två organisationerna.