Fakta: Officiellt i krig med varandra

Nord- och Sydkorea har officiellt befunnit sig i krig med varandra de senaste sex decennierna, eftersom inget fredsavtal skrevs efter kriget 1950—1953. I stället råder sedan dess en vapenvila, som upprepade gånger har brutits.

Nordkorea har tidigare gjort liknande uttalanden, bland annat 2011, i samband med att fyra sydkoreaner dödades av nordkoreansk granateld på ön Yeonpyeong.

Nordkorea anses ha kärnvapen och har flera gånger hotat USA och Sydkorea. I somras hävdade diktaturen att man lyckats krympa kärnvapen så att de kan bestyckas på robotar.

I måndags inledde USA och Sydkorea en gemensam militärövning.

"Frontlinjens kombinerade enheter från KPA ska gå in i krigstillstånd och vara fullt stridsklara för att genomföra överraskningsoperationer", beordrar Kim Jong-Un enligt landets nyhetsbyrå KCNA.

Spänningen mellan länderna har ökat sedan Nordkorea avlossat en projektil mot en av de jättehögtalare som sprider Nordkoreafientliga budskap över gränsen. Sydkorea besvarade med granateld, vilket är ovanligt.

Nordkorea kräver att sändningarna upphör senast på lördag, något som Sydkorea vägrar.

- Vi har varit i samma situation flera gånger tidigare, men det betyder inte att den inte är farlig. Det finns en verklig risk för att denna konfrontation kan leda till någon form av väpnade sammandrabbningar, säger professor Yoo Ho-Yeol vid universitetet i Seoul till nyhetsbyrån AFP.

Sydkorea återupptog propagandakrigföringen med högtalarna den 10 augusti, sedan två sydkoreanska soldater skadats av en landmina i den demilariterade zonen. Sändningarna hade då varit tysta i elva år, efter en överenskommelse mellan länderna. I måndags satte även Nordkorea i gång sina högtalare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.