Fakta: Nordkorea varnar för svält

Nordkorea är världens mest slutna land.

Det leds sedan sju decennier av Kim-klanen som styr de 25 miljoner invånarna genom en kommunistisk diktatur.

FN:s människorättsråd rapporterade 2014 om dokumenterade sytematiska utbredda och grova brott som mord, förslavning, tortyr, våldtäkt, framtvingade aborter, tvångsförflyttning, försvinnanden, svält och förföljelse. Utredningen slår fast att regimen har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Svält har varit ett återkommande problem i Nordkorea. 90-talet stora svältkatastrof beräknas ha kostat uppemot 3,5 miljoner människor livet.

I början av april i år kom en varning från regimen – folket bör förbereda sig för en möjlig kommande svält och ekonomiskt svåra år. Men folket bör inte misströsta eftersom "vägen till revolution är lång och mödosam", enligt en ledare i den statliga tidningen Rodong Sinmun, rapporterar Telegraph.

– Vi nordkoreaner är det mest hjärntvättade folket i världen. Jag trodde att vår diktator var en Gud, som inte gick på toaletten, som inte kunde dö, säger Hyeonseo Lee från Nordkorea.

Bakgrund: Hjälpte familjen att fly

Hyeonseo Lee lämnade Nordkorea 1997 för Kina. Hon kom sedan att leva som papperslös flykting i Kina i tio års tid innan hon lyckades ta sig till Sydkorea där hon fick asyl. Hon bor nu i Sydkorea, där hon pluggar engelska och kinesiska, och hoppas kunna studera vidare vid universitet i USA.

Under åren i Kina höll hon sig hela tiden undan myndigheterna, som regelbundet skickar flyktingar tillbaka till Nordkorea. Hon använde sig därför av flera olika namn.

Flickan med sju namn är titeln på hennes memoarbok som nu getts ut på 18 språk i 25 olika länder.

– Jag växte upp och trodde att Nordkorea var det bästa landet i världen. Jag trodde att vår diktator var en Gud, som inte gick på toaletten, som inte kunde dö, säger hon.

Hyeonseo Lee är i Stockholm på ett kort besök och pekar i fotografens kameradisplay:

– Ta den bilden, där ser jag stark ut!

Den klarröda färgen på kappan är bra, den signalerar just styrka, kommenterar hon.

– Fast den kan ju också stå för kommunism, lägger hon till och ler snett.

Som avhoppare från Nordkorea, med tio år som papperslös i Kina i bagaget har Hyeonseo Lee inte mycket till övers för kommunism. Kina, Nordkoreas allierade, är det största hindret från riktig förändring i landet, menar hon.

– Ja, kanske har Nordkorea blivit lite för galna med sina provsprängningar på sista tiden... Men i praktiken så fortsätter Kina att stötta Nordkorea, säger hon och suckar.

Hjärntvättad

Som 17-åring hemma i nordkoreanska Hyesan, nära kinesiska gränsen, tittade Hyeonseo Lee i smyg på förbjudna kinesiska tv-kanaler som de fick in på familjens tv. Hon fascinerades av landet på andra sidan gränsen och en tanke slog rot: Tänk om det i stället var Kina som var det bästa landet att leva i? Hon var tvungen att se med egna ögon, och en kväll sade hon till sin mor att hon skulle hem till en kompis, korsade den frusna floden och så in i Kina. Utflykten som hon hade tänkt skulle vara någon vecka kom att ändra hennes liv helt.

Papperslös flykting

Hyeonseo Lee tillbringade sedan ett decennium som papperslös flykting i Kina – en svår tillvaro där hon ständigt var tvungen att hålla sig undan myndigheterna som, om de upptäckte att hon befann sig i landet, med största säkerhet skulle skicka tillbaka henne till Nordkorea.

När hon själv lyckats ta sig till Sydkorea och få asyl bestämde hon sig för att hjälpa sin familj ut ur Nordkorea. Hon satte bokstavligen sitt liv på spel när hon åkte in i Nordkorea igen, hämtade familjen och inledde en ett år lång, strapatsrik resa genom Kina, mot Laos och Sydkorea.

– Om vi misslyckats och blivit tillfångatagna av kinesiska myndigheter så hade min mor och bror hamnat i fångläger och jag hade blivit offentligt avrättad i Nordkorea, det vet jag säkert. Om jag hade vetat hur svår flykten skulle bli, då hade jag aldrig vågat göra det.

Ovälkommen i Kina

I slutet av mars i år riskerade Hyeonseo Lee livet igen, när hon trots säkerhetsrisken valde att åka till en bokfestival i Peking, Kina. Där kritiserade hon Kina för utvisningar av nordkoreanska flyktingar, och fick sedan lämna festivalen i förtid, hals över huvud. Enligt AFP var hon den första nordkoreanska avhopparen som höll ett offentligt tal i Kina.

– Arrangörerna bokade en ny flygbiljett till mig med tidigare hemresa. Jag fick inte själv hämta mitt bagage på hotellet, och på flygplatsen gömde jag mig på en toalett tills det var dags att gå ombord. När jag väl kom till Sydkorea var jag så tacksam att jag kunde känna mig trygg där, då kände jag mig för första gången faktiskt hemma i Sydkorea.