Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land och leds sedan sju decennier av Kim-ätten, som genom kommunistisk diktatur styr de 25 miljoner invånarna med järnhand.

Den nuvarande ledaren Kim Jong-Un tros vara född 1983 eller 1984. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Den officiella juche-ideologin i enpartistaten hyllar nationellt oberoende och självtillit, som innebär att alla medborgare måste sätta samhällets intressen framför sina egna. I praktiken har politiken inneburit isolationism, förtryck och svält.

Nuvarande ledaren Kim Jong-Un har accelererat landets strävan efter att bli en internationellt erkänd kärnvapenmakt, trots att landets bestraffats med sanktioner. I januari genomförde Nordkorea sin fjärde kärnvapenprovsprängning och sedan dess har en rad testskjutningar av robotar gjorts.

FN:s människorättsråd (UNHRC) lade 2014 fram en rapport som dokumenterade systematiska, utbredda och grova brott som mord, förslavning, tortyr, våldtäkt, framtvingade aborter, tvångsförflyttning, försvinnanden, svält och förföljelse. Utredningen slår fast att regimen har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Källa: Nationalenyklopedin och Landguiden

Den första roboten, som sköts upp från Nordkoreas östkust sent i går kväll, landade i havet efter runt 15 mils flygning. Den andra nådde 40 mil ut i det Japanska havet.

Men den höga altitud som den andra Musudan-roboten nådde – 100 mil upp i luften – tyder enligt experter på att Nordkorea medvetet skjutit den högre för att undvika att den nådde japanskt luftrum.

– Det tyder på att roboten fungerade perfekt. Skulle den ha avfyrats med normal vinkel skulle den ha nått sin fulla räckvidd, säger den amerikanska kärnvapenexperten Jeffrey Lewis till Reuters.

Utvecklad teknik

Japanska och sydkoreanska källor uppgav i tisdags att Nordkorea förberedde en provskjutning av den kraftfulla ballistiska medeldistansroboten av typen Musudan från sin östkust, och länderna höjde den militära beredskapen.

Teoretiskt sett har roboten en räckvidd på 250–400 mil, vilket innebär att de kan nå USA:s baser i Guam i Stilla havet.

Enligt en myndighetskälla till sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap beskrivs den andra uppskjutningen som ett bevis för att Nordkorea har utvecklat både robotens "kapacitet och teknik". Enligt en expert AFP talat med är det "ett oroande steg framåt".

Fyra gånger tidigare – tre gånger i april och en gång i maj – har Nordkorea försökt skjuta upp en sådan robot men misslyckats. Den visades först upp vid en militärparad i Pyongyang i oktober 2010.

Fördöms av omvärlden

Japans regering säger att uppskjutningarna strider mot FN-resolutioner, som förbjuder Nordkorea att använda någon form av ballistisk robotteknologi, och att landet starkt kommer att protestera, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Premiärminister Shintzo Abe säger att Nordkoreas agerande "inte kan tolereras".

Även USA fördömer starkt Nordkoreas robottester och kommer att ta upp frågan i FN, och säger att det slutna landets senaste provokation bara kommer att öka ansträngningarna för att motverka Nordkoreas olagliga vapenprogram.