Fakta: "Det stora fågeläventyret"

SVT:s nya natur-reality-serie har premiär i februari 2017. Sju kändisar bildar par med varsin superornitolog och tävlar i fågelkunskap, uthållighet och samarbete.

Serien har åtta avsnitt där deltagarna slås ut efter hand. De första sex avsnitten har spelats in i Sverige. De två sista avsnitten spelades in i Peru med de tre återstående tävlande. I finalen är utmaningen att få se en kondor.

Programledare är Martin Emtenäs och domare är Gigi Sahlstrand,

Programmet bygger på det holländska formatet "In search of the Condor".

Källa: SVT

Fakta: Deltagarna

Paren som tävlar i programmet:

Anders Bagge och Maria Olsson

Martina Haag och Måns Karlsson

Armand Krajnc och Frida Johnsson

Henrik Kruusval och Elsy-Britt Schildt

Bathina Philipson och Pav Johnsson

Vanessa Falk och Niklas Aronsson

Daniel Norberg och Donat Hullmann

Källa: SVT

Gigi Sahlstrand har en hektisk månad bakom sig. Knappt hade hon avverkat Falsterbo Bird Show förrän det var dags att resa till Spanien med ett gäng fågelentusiaster. Sedan följde turen till Peru för att spela in de sista avsnitten av "Det stora fågeläventyret", SVT:s kommande serie där hon ska agera domare.

Hon märker att intresset för fågelskådning har ökat markant, något hon själv är ett levande exempel på. Sedan fyra år tillbaka försörjer hon sig på kurser, guidningar och resor världen över med fåglar i fokus.

– Folk behöver naturen för att stressa av och ladda ny energi. Många vill ha ett syfte och en morot och då har fågelskådning klickat hos många.

Social hobby

Samtidigt har nördstämpeln på fågelskådare börjat tvättas bort, anser hon.

Fågelskådning är en mycket social hobby där man träffar likasinnade ute i naturen. Och det är spännande att ge sig ut och spana efter en speciell fågel, framhåller hon:

– Det är lite Pokémon Go över det.

I tv-serien tävlar en rad kändisar tillsammans med rutinerade ornitologer. Men går det att tävla i en så oförutsägbar aktivitet som att leta efter fåglar?

Tävlingar vanligt

Gigi Sahlstrand framhåller att det redan i dag tävlas i fågelskådning. Olika klubbar ordnar artrallyn, där det gäller att se så många arter som möjligt inom en begränsad tid.

– Att skåda fågel är i sig ett slags utmaning, en tävling. Man vet att nu under hösten finns det chans att se blåhake i hemmalokalen, och då blir det som en skattjakt att hitta den där blåhaken.

Men man vet aldrig vad som händer på fågelskådning – ibland får du se mer än du hoppats på och en annan gång får du slita hårt för att se det förväntade. I "Det stora fågeläventyret" får några av deltagarna till slut resa till Peru för att se en kondor. Om de lyckades?

– Det får man se i sista avsnittet i april, ler Gigi Sahlstrand, som påminner om att "fåglar har vingar" och inte går att förbeställa.