– Förlåt, från botten av mitt hjärta – förlåt, förlåt.

Kommunals förbundsordförande, Annelie Nordström, meddelar att hon avgår efter avslöjandena.

Bakgrund: Wallströmaffären

Affären om utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffär började i förra veckan i samband med att Aftonbladet avslöjade att fackförbundet Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin krog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede. Dessutom framkom att styrelsemedlemmar inte har betalat för sig på förbundets hotell eller för vidlyftiga representationsnotor i form av sprit, vin och shower.

Dagen efter avslöjandet avgick förbundets tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström, men ordförande Annelie Nordström sade att hon stannar på sin post åtminstone till den ordinarie kongressen i maj.

Den 15 januari berättade utrikesminister Margot Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Wallström borde ha ordnat bostad på något annat sätt men att han har fullt förtroende för henne.

I måndags sade Margot Wallström till TT att hon välkomnar granskningen av affären.

– Jag är helt lugn inför detta. Varsågoda och granska! Jag vet precis vad som har hänt och det är bara att undersöka. Det är bättre att allt kommer fram, att allting blir klargjort, sade Wallström efter utrikesministermötet i Bryssel.

Fram till måndagen var det 5 000 personer som hade avsagt sig medlemskapet i Kommunal på grund av affären.

Fakta: Annelie Nordström

Annelie Nordström är 59 år gammal och har haft posten som ordförande för fackförbundet Kommunal sedan 2010.

Ordföranden för Kommunal väljs vid en kongress vart tredje år.

Nordström blev medlem i Kommunal 1974 och har haft flera olika förtroendeposter inom förbundet. Hon har varit landstingspolitiker och kommunalråd i Vilhelmina. Innan hon tillträdde som ordförande innehade hon posten som vice ordförande.

Kommunals krog Metropol Palais hyrdes till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede. Och styrelsemedlemmar slapp betala för sig på förbundets hotell eller för vidlyftiga representationsnotor i form av sprit, vin och shower. Till slut fick tidningen Aftonbladets avslöjanden förbundsordförande Annelie Nordström att meddela sin avgång:

– Jag vill be medlemmarna, de förtroendevalda och de anställda om ursäkt. Förlåt, från botten av mitt hjärta – förlåt, förlåt.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar Nordströms beslut från Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos:

– Jag konstaterar att hennes förtroenden inte räcker till helt enkelt. Det är en fråga för Kommunal och kommunals medlemmar, säger han till Expressen.

Medlemmarna flyr

Sedan i måndags har antalet medlemmar i Kommunal som vill hoppa av nästan fördubblats efter att skandalerna avslöjades. Siffran – 9 600 – är en mardröm för ordförande Annelie Nordström, som ändå valt att stanna kvar till nästa kongress i maj, då hon ställer sin plats till förfogande. Beslutet fattades så sent som vid ett förbundsstyrelsemöte på onsdagens morgon, säger hon till SVT.

Nordström sitter därmed kvar under vårens avtalsrörelse.

– Det som har blivit fel i Kommunal måste rättas till. Vi förstår och delar medlemmarnas upprördhet. Vi är ledsna att vi inte tidigare har förstått vidden av det här, säger Annelie Nordström.

Hon uppger för SVT att hon accepterat missförhållanden som rådde när hon tillträdde, eftersom "man blir liksom en del i apparaten, man ser det mindre tydligt efter ett tag."

– Nu ska vi rätta till alla felaktigheter. Förbundsstyrelsen har enats om en kraftfull åtgärdsplan.

Men Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet som forskar om facklig organisation, är tveksam till att medlemmarna är nöjda med att Nordström är ytterst ansvarig för de åtgärder som ska genomföras fram till kongressen.

– Om medlemsflykten fortsätter i samma takt så får Nordström nog ompröva om hon ska sitta kvar, säger han.

"Otidsenlig kultur"

Nu ska Kommunal städa upp vad Nordström kallar en "otidsenlig kultur" inom fackförbundet. Bland annat ska verksamheten granskas och en funktion för visselblåsare inrättas. Även fackförbundets organisation ska ses över.

Dessutom ska Kommunals handelsbolag Lyran ska granskas och en ny styrelse skall ersätta den nuvarande. Förbundets omsusade engagemang i restaurangen Metropol Palais i Stockholm ska avslutas.

Annelie Nordström ser dock inget problem i att Kommunal äger fastigheter, men menar att fackförbundet behöver se över förvaltningen och skapa en mer professionell organisation för ägandet av fastigheter.

Enligt Dagens Industri kommer Annelie Nordström att lyfta en fallskärm på omkring 2,3 miljoner kronor under tre år, baserat på hennes pensionsavtal och de senaste uppgifterna om hennes lön.