Fakta: Norrsken

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

– Stora delar av landet har haft klart väder under den gångna natten och det är bra förutsättningar för att se norrsken, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Norrsken uppkommer då partiklar av solvinden accelereras in mot polarområdena och kolliderar med atomer och molekyler längst upp i atmosfären.

– Norrskenets spektra är väldigt rikt. De flesta brukar se det gröna ljuset, som är elektroner som krockar med syreatomer. Längst upp finns rött norrsken där elektroner också krockar med syreatomer, säger Urban Brändström, doktor i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, till TT.

– Längst ner finns ett fantastiskt vackert blått sken som kommer av elektroner som krockar med kvävemolekyler.

Enligt Urban Brändströms instrument kunde nattens norrsken ses relativt långt söderut i landet.

– En grov tumregel är att man i Kiruna kan se något sorts norrsken nästan varje natt. I Stockholm är det en gång i månaden. Men i städer finns ljusföroreningar och för att se norrsken krävs en mörk himmel, säger Urban Brändström.

Under vintern kunde norrsken skådas i södra Sverige, enligt Urban Brändström.