Länen med snabbast och långsamast surf

Bäst medelhastighet för att ta emot data i Sverige

1. Gotlands län 28,9 Mbit/s

2. Västernorrlands län 28, 8 Mbit/s

3. Stockholms län 27,6 Mbit/s

4. Värmlands län 25,6 Mbit/s

5. Norrbottens län 25,5 Mbit/s

Sämst medelhastighet för att ta emot data i Sverige

1. Blekinge län 15,3 Mbit/s

2. Kronobergs län 19,8 Mbit/s

3. Uppsala län 20,5 Mbit/s

4. Skåne län 20,7 Mbit/s

5. Södermanlands län 21 Mbit/s

 

Undersökningen gäller perioden 1/1-15/5 2016. 

Källa: Bredbandskollen

Fakta om mätningen

Rapporten redovisar mätningar som gjorts inom Sverige med Bredbandskollens app för Iphone och Android under tiden 1 januari 2015 och fram till och med 15 maj 2016. Endast mätningar över mobilnäten är med i denna rapport. Mätningar med appen över trådlösa wifi-nät är inte med i denna rapport.

Bredbandskollen mäter med vilken hastighet användarens telefon eller dator kan skicka och ta emot data, alltså den hastighet som konsumenten kan utnyttja. Mätningen görs mot den geografiskt närmaste nationella knutpunkten som drivs av Netnod.

Denna rapport innehåller en sammanställning och analys av de 2,9 miljoner mätningar som gjorts i mobilnäten i Sverige under tiden 1 januari 2015 till 15 maj 2016. Totalt gjordes mätningar från 565 000 olika mobiler eller surfplattor.

Källa: Bredbandskollen

Markus Gustafsson bor i Graninge utanför Sollefteå. Ett ställe där det för ett år sen var svårt att få täckning på mobilen. För att kunna sms:a fick han istället klättra upp på taket, där han byggt en plattform han kunde stå på, vilket SVT var först med att rapportera. 

Nu, ett år senare, ger Markus Gustafson det glada beskedet att mobiltäckningen blivit bättre.

– Jag är van att leta signaler men nu är det bättre. Det är en trygghet, säger han till Metro.

►LÄS MER:  Här är skolan som har infört totalförbud mot mobiler

Markus Gustafsson har också märkt att täckningen blivit bättre när han är ute och kör bil.

– När jag kör runt med bilen så har jag bra täckning så då slipper man vara nervös.

Sollefteå ligger i Västernorrlands län och enligt en rapport från Post- och telestyrelsen så har utbyggnad av 3G och 4G framförallt skett i just Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Under 2015 har också cirka 5 900 nya tekniketableringar gjorts runt om i landet, vilket innebär att nya mastplatser tillkommit eller att befintliga har uppgraderats. Vilket kan vara förklaringen till att Markus Gustafsson fått bättre mobiltäckning. 

Förutom att täckningen blivit bättre hos Markus Gustafsson så visar en ny rapport från Bredbandskollen att det även blivit snabbare att mobilsurfa i Västernorrlands län och på andra ställen i Sverige. Hastighetsutvecklingen har varit störst i Norrland vilket gjort att de flesta länen där har snabbare mobilsurf än i många län söderut. Minst utveckling ser man i Blekinge där nästan ingen förändring skett alls.

SVT:s inslag om Markus Gustafsson som gick upp på taket för att få mobiltäckning blev utsett till SVT:s bästa nyhetsberättande. 

►LÄS MER:  Så många skadas i trafiken – av mobiler