Roamingavgifter inom EU

Siffrorna nedan gäller maxpriser för samtal, sms och nedladdning av data.

I dag är roamingavgiften för att ringa 1,9 kronor per minut. Från och med den 30 april 2016 kommer kostnaden att sänkas till en nationell avgift plus max 50 öre per minut. Från och med den 15 juni tas ingen extra roamingavgift ut och du betallar samma som nationell avigt. 

I dag är roamingavgiften för att ta emot samtal 50 öre per minut. Från och med den 30 april sänks avgiften til 10 öre per minut och från och med den 15 juni 2017 blir det samma avgift som hemma.

För att skicka sms får du i dag betala en roamingavgift på 60 öre per sms. Den 30 april sänks avgiften till 20 öre och den 15 juni nästa år slopas roamingavgiften för sms.

Roamingavgiften för att ladda ner data per megabyte är i dag 1,99 kronor den 30 april sänks avgiften till samma som hemma plus max 50 öre. Avgiften slopas 15 juni nästa år.

Efter den 15 juni 2017 slopas roamingavgifterna när du tillfälligt använder din mobil utomlands men operatörerna kan fortfarande ta ut en avgift om du använder till SIM-kort permanent i ett annat land. 

Källa: EU 

För många svenskar har utlandssemestern följts av en saftig telefonräkning. Men den tiden är snart förbi då EU-parlamentet efter långa förhandlingar nått en uppgörelse om slopa roamingavgiften inom unionen från och med nästa år skriver Aftonbladet.

► LÄS MER: Så kan skrotade roamingavgifter påverka dig

– Vi har alla varit med om att man varit ute på semester någonstans där man tar ett perfekt kort som man vill dela med sina nära och kära hemma i Sverige. Men sedan har man inte vågat slå på roamingen för man har fått råd om att det är dyrt, säger Mehmet Kaplan till Aftonbladet.

Men förbudet att ta ut roamingavgifter gynnar inte enbart privatpersoner.

– Det är många affärsresenärer inom EU som hindras av regelverket i dag, särskilt småföretagare som kanske har problem att klara den höga kostnaden, säger Mehmet Kaplan till Aftonbladet.

Roamingavgiften betalar du när du använder din svenska mobiltelefon för att ringa, ta emot samtal, skicka sms eller surfa via ett mobilnät. En lokal operatör tar betalt av din operatör i Sverige som i sin tur skickar vidare räkningen till dig.

► LÄS MER: Svenska favoriterna under semestern

Redan nu har en maxavgift införts och den 30 april sänks avgifterna. Från det datumet får operatörerna bara lägga på en mindre avgift och den 15 juni 2017 kommer de saftiga telefonräkningarna vara ett minne blott då roamingavgiften slopas helt inom EU.