Fakta: Biometri i pass

Sedan 2005 utfärdas svenska pass med biometriska uppgifter

Passen är försedda med datachip som lagrar personuppgifter och digitalt foto

Fotot kan med rätt utrustning jämföras med passinnehavaren vid gränskontroller

Fingeravtryck lagras i passets datachip sedan 2009

Källa: TT

EU:s inrikesministrar ska nästa vecka diskutera högre krav på systematiska in- och utresekontroller vid EU:s yttre gräns. Bakgrunden är det ökade terroristhotet i Europa.

Kontrollerna ska gälla både icke EU-medborgare och EU-medborgare. De innebär obligatoriska slagningar i relevanta databaser både vad gäller resehandlingar och om personerna kan utgöra ett hot mot EU:s säkerhet. Om det finns tvivel om resehandlingens äkthet ska identiteten verifieras med biometrisk data, till exempel fingeravtryck eller ansiktsform.

► LÄS MER:  Här är de europeiska länder som vill vägra ta emot flyktingar

En del EU-länder motsätter sig förslaget från EU-kommissionen som presenterades i december 2015. De pekar på att den skärpta kontrollen kräver mycket resurser och investeringar. De varnar också för omfattande köbildningar i gränskontrollen.

Är det slut med gräddfiler för EU-medborgare?

– Nej, det kan till och med innebära att det går snabbare eftersom man då kan använda sig av så kallade ABC-gater, automatiska gater som använder sig av den biometriska informationen i passet, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Det kräver dock investeringar i Sverige och andra EU-länder. Sverige kontrollerar i dag inte biometrisk data i EU-pass, bland annat eftersom teknisk utrustning saknas. Ygeman medger att det finns risk för köer om passkontrollen ska skötas manuellt och utan tekniska stödsystem.

– Men man har gjort försök i flera EU-länder, bland annat på Arlanda, med biometrisk information utan den här köbildningen och med automatiska gater kan det till och med gå snabbare och smidigare än i dag, säger han.

Sverige tillhör de länder som driver systematiska passkontroller hårdast. Regeringen vill att läsningen av biometrisk data i pass ska vara obligatoriskt och inte bara ske när det finns tvivel om resehandlingens äkthet. Regeringen vill även ha så få undantag som möjligt när det gäller kravet på slagningar i databaser.

EU-kommissionen vill tillåta undantag om det blir en oproportionerlig påverkan på trafikflödet vid land- och sjögräns. Flera EU-länder vill dock ha möjlighet till undantag även för flygplatser. Den svenska regeringen vill helst inte ha några undantag alls.

De skärpta kraven på passkontroll kommer inte att hinna träda i kraft redan i sommar.

– Jag tror tyvärr inte det, för det är så stora investeringar och det finns ett ganska stort motstånd från flera EU-länder, säger Ygeman. 

► LÄS MER:  Nu införs passkontroller – när du åker till Norge