Inkubatorprogrammet

Fem delar. 1. Finansiering, lönefinansiering i upp till tre år ger våra sociala entreprenörer möjligheten att fokusera på sin verksamhet på heltid, och dessutom chans att hitta andra källor till finansiering som kan bidra till långsiktig ekonomisk hållbarhet. 2. Rådgivning 3. Kunskap och utveckling 4. Exponering 5. Nätverk

Reach for Change

• Ideell. En ideell stiftelse som investerar i sociala entreprenörer som gör livet bättre för barn.

• 2010. Grundades 2010 av Hugo Stenbecks stiftelse tillsammans med MTG, Kinnevik, Korsnäs, Metro, Tele2 och Transcom. 

• Sedan starten. Hittills har totalt 26 sociala entreprenörer valts in i Reach for Change inkubator sedan starten 2010. De har byggt upp verksamheter som hittills har förbättrat livet för över en miljon barn. 

Vid årsskiftet släpps de åtta sociala entreprenörer som tagit sig igenom Reach for Change:s entreprenörsprogram ut i världen. Organisationen, som startade 2010, söker därför nya eldsjälar, med start i dag. 

– Vi räknar med att ta in mellan fem och tio entreprenörer, säger Sara Damber, vd på Reach for Change och grundare av organisationen Friends. 

Målet med organisationen, som hette Playing for Change när den startade, är att göra världen bättre för barn och därmed investera i de som har bra ideér på hur det kan gå till. Något Sara Damber tycker att de lyckats med riktigt bra. 

– Vi är riktigt imponerade av de som genomgått programmet och anledningen till att vi nu by tte namn är för att vi vuxit ifrån det gamla, säger hon. 

Patricia Rawecka, som ligger bakom företaget Gro Play, är en av de entreprenörer som tidigare valts in i programmet och snart kastas ut på egna ben. Utan den hjälp hon fått är hon osäker på om företaget skulle ha varit verksamt i dag. 

– Jag hade i princip bara idén när jag sökte och nu finns mina produkter ute på marknaden. Det är inte ofta det går så fort, säger hon.