Fakta: Opinionsläget inför debatten

Intresse för valrörelsens tre debatter är enormt, men enligt Hofstra Universitys statsvetarprofessor Richard Himelfarb är det få väljare som ändrar sig de sista veckorna före valet. Historiskt sett har nästan alltid den kandidat som haft övertag i opinionsmätningarna den 1 september vunnit. Om den tesen stämmer så kommer Hillary Clinton att segra i presidentvalet den 8 november.

I nuläget säger sig 46,5 procent av USA:s väljare stödja Demokraternas Hillary Clinton och 43,7 procent Republikanernas Donald Trump, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Trump leder dock i flera av de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 198 och Trump 165. När det gäller 175 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämnt för att kunna avgöra.

Samtidigt är varken Trump eller Clinton särskilt populär. Enbart 36,2 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 58,8 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 40,7 procent en positiv syn medan 55 procent är negativa.

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar, Hofstra University

Fakta: Republikanernas Donald Trump

Slogan: Gör Amerika stort igen

Profilfrågor: Invandring, nationell säkerhet och jobbskapande.

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Frispråkig miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Hade ingen politisk erfarenhet när han offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli.

Källa: Trumps hemsida, TT:s arkiv

Fakta: Demokraternas Hillary Clinton

Slogan: Starkare tillsammans

Profilfråga: Att stärka medelklassen – genom jobbskapande, betald föräldraledighet och gratis högre utbildning. Nationell säkerhet.

Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.

Vid Yale mötte hon sin make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. De har ett barn, dottern Chelsea. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.

Var landets första dam 1993-2001, då maken Bill var president.

Blev delstaten New Yorks senator 2000.

Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till 2013.

Källor: Clintons hemsida, amerikanska medier

– För Trump handlar det enbart om att undvika att bli provocerad och säga något förolämpande, samt att se presidentlik ut. Det är ganska enkelt för honom, säger Chris Galdieri, professor i statsvetenskap vid Saint Anselm College i New Hampshire.

Hillary Clinton däremot måste le, vara personlig och framstå som pålitlig – samtidigt som hon försöker få Trump att göra bort sig eller tappa humöret.

– Hon har samma problem som (den demokratiske presidentkandidaten) Al Gore hade 2000. Alla visste att han kunde massor, men han hade svårt att presentera det aptitligt. Folk upplever inte att de känner henne.

Laddar olika

Uppladdningen inför debatten pågår på många plan: tv-kanaler direktsänder sina nedräkningar, debattpartyn planeras i många delstater och protester förbereds, bland annat på arrangören Hofstra Universitys område. Analytiker uppskattar att så många som 100 miljoner tittare kan komma att se ordduellen, vilket skulle vara i nivå med finalen i den amerikanska fotbollsligan Super Bowl.

Kandidaterna har också laddat olika. Hillary Clinton har inte kampanjat sedan i onsdags, utan dragit sig undan i hemmet i Chappaqua i New York. Där har hon slipat sina argument och testat dem på rådgivare som spelat Trump. Tidningen The New York Times skriver att hon har en tjock dossier med research om och analys av motståndaren. Hon ska spela offensivt, och försöka få Trump ur balans och därmed få honom att framstå som olämplig för presidentämbetet.

Donald Trump å sin sida har vägrat träningsdebattera. I stället har han kampanjtalat i en mängd vågmästarstater. Den konservativa tv-kanalen Fox News rapporterar att republikanens strategi går ut på att låta Clinton mala på – eftersom han inte tror att debatter kan vinnas genom att rapa upp sakpolitiska siffror och paragrafer. I stället ska han fokusera på valets stora frågor; jobb, terrorism, säkerhet och invandring.

– Han ska bara vara sitt sanna jag, den som vill göra Amerika stort igen. Han är en fantastisk man som skapat tusentals jobb och som vill bli president av rätt skäl, säger sonen Eric Trump till Fox News.

Varm och nyfiken

Efter sommarens konvent hade Clinton en övertygande ledning över Trump men de senaste veckorna har han knappat in på henne, inte minst i viktiga vågmästarstater som Florida och Ohio. I nuläget är den förra utrikesministern enbart 2,8 procentenheter före affärsmannen, enligt den sammanvägning av nationella opinionsmätningar som Real Clear Politics gör.

En som är helt säker på att Clinton kommer att dra ifrån i mätningarna igen är Virginia McGregor, som stått värd för flera insamlingsevenemang för demokraten hemma i Scranton i Pennsylvania. Hon har bjudits in till debatten av paret Clinton och är förväntansfull.

– Jag hoppas att Hillarys sanna personlighet visar sig. Hon har besökt vårt hem flera gånger och hon är en varm och nyfiken person. Och jag hoppas att debattledaren är rättvis, sade hon till TT innan hon reste från Scranton.

– När det gäller Trump så undrar jag vilken av hans många personligheter som kommer dit. Det ska bli spännande att se hur de agerar gentemot varandra.