Just nu presenteras nya mobiler på löpande band. Tillverkarna tävlar om titeln ”höstens hetaste”. I dag visar både Nokia och Motorola upp sina starkaste kort. För Nokia kan det bli sista chansen när de nu presenterar sina första Windows Phone 8-mobiler. 
– Detta är första gången som Windows Phone-lurarna har samma specifikationer som de lite dyrare Android-telefonerna. De har kommit ikapp hårdvarumässigt, säger Jonas Ryberg, chefredaktör på tidningen Mobil.
– Problemet är att övertyga de som utvecklar appar att satsa på ett system som bara har några procent av marknaden. Jag har svårt att se att den här telefonen skulle ändra på det, fortsätter han.

Men Samsung var först ut med en WP8-mobil. De visade Ativ S redan på elektronikmässan IFA i helgen. Samtidigt visade de uppföljaren till fjolårets Note. Det är en av höstens mer efterlängtade mobiler med en skärm på hela 5,5 tum. Även Sony var på plats i Berlin och visade tre nya Xperia-modeller som alla kör Android.

HTC visade Desire X på IFA-mässan, vilket är en mellanmodell för den taiwanesiska tillverkaren. Men företaget kommer att visa nya mobiler redan veckan efter Apple, den 19 september. Tills dess är mobilvärldens blickar riktade mot San Francisco, där Iphone 5 kommer att visas upp om precis en vecka. Och det är mot den som konkurrenterna kommer att mätas.
– Allt tyder på kampen står mellan Samsung och Apple, de är absolut störst. De är i princip ensamma om att tjäna pengar på att göra smarta mobiler och det betyder också att de har mer kraft att lägga på utveckling, säger Jonas Ryberg.