Assisterad befruktning
  • Samlingsnamn för typer av befruktning som görs delvis utanför kroppen. 
  • De två huvudsakliga metoderna är insemination, där spermier placeras i kvinnans livmoder, och IVF, där ägg och spermier sammanförs och ett befruktat ägg sedan placeras i livmodern. 
  • Chansen för att en insemination/IVF ska lyckas beror på kvinnans ålder och fertilitet. 
  • I riksdagens slutvotering röstade 218 ledamöter ja till den nya lagen, 40 emot och 13 avstod. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var emot. 
  • Om en kvinna får barn genom assisterad befruktning blir hon enligt den nya lagen barnets enda rättsliga förälder. 
  • Samma vilkor gäller som för par, vilket betyder att en läkare måste bedöma om kvinnans medicinska, psykologiska och sociala förhållanden är lämpliga med assisterad befruktning. 
  • Organisationen Femmis, Frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF, består av över 800 kvinnor som befinner sig i olika delar av processen att skaffa barn genom assisterad befruktning.

Källa: Femmis.se och Statens medicinsk-etiska råd. 

I januari röstade en stor majoritet av den svenska riksdagen igenom den nya lagen om assisterad befruktning som börjar gälla från och med 1 april. Likt sambos och gifta par ger nu lagen även ensamstående kvinnor samma rättighet till att bli föräldrar genom assisterad befruktning. Det finns olika typer av befruktning men insemination och IVF är de vanligaste metoderna. 

►LÄS MER: Riksdagen: Ja till insemination för singelkvinnor 

Cecilia Torkeli, 45 år från Finspång, är en av dem som tidigare behövt söka sig utomlands för att som ensamstående kvinna få tillåtelse att göra en insemination. 

– Jag gjorde 14 inseminationer i Danmark, sju för att få mitt första barn och sju för det andra, säger hon. 

Idag är Cecilia lycklig tvåbarnsmamma till Theodor, 5 år, och Leonora, 10 månader. Inför sin första insemination gick hon med i den ideella föreningen Femmis, Frivilligt Ensamstående Mammor med Insemination/IVF, och tillsammans med föreningen hyllar hon nu den nya svenska lagen. 

– Jag tycker att det är fantastiskt, det var verkligen på tiden. Dels innebär ju detta att kvinnor i min situation inte behöver åka till exempelvis Danmark längre. Dels tror jag att det har en betydelse för mina barn att den svenska staten på något sätt står bakom vår familj. Jag kan berätta för dem att det en gång var olagligt, men att det inte är så längre, säger Cecilia Torkeli. 

►LÄS MER: Therese, 31, godkänd som mamma – sju månader efter att dottern föddes

Om det varit möjligt för Cecilia att göra sina inseminationer i Sverige när hon själv började tänka i de banorna tror hon att hennes situation sett annorlunda ut då.

– Då hade jag kanske börjat tidigare, inte väntat tills jag var 37 innan jag gjorde min första insemination. 

Nu hoppas Cecilia att den nya lagen ska få ensamstående kvinnor som funderar på att genomgå assisterad befruktning att våga. 

– De flesta kanske har mer långsiktiga tankar om hur det ska gå att vara ensamstående förälder, men det löser sig. Jag har fått jättemycket stöd av familj och vänner och när barnen väl kommer är allt så självklart.