FAKTA Matmissionen

De personer som lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning, garantipension eller dagersättning från Migrationsverket kan bli medlem i butiken och får då handla för en tredjedel av priset. Butiken är ett pilotprojekt i samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Axfood, samt ett tiotal medfinansiärer som skänker varor eller bistår med finansiering.

Matmissionen i Rågsved – driven av Stockholms Stadsmission – har tre syften: underlätta för ekonomiskt utsatta människor, erbjuda arbetsträning och minska matsvinn. Den med någon typ av försörjningsstöd kan bli medlem och handla för en tredjedel av butikspriset men alla kunder är lika välkomna.

– Butiken är till för alla som vill vara med och bidra till en bättre miljö, eftersom sortimentet kommer från ett överskott från våra leverantörer, säger Maria Gimner som är marknadsansvarig för sociala företag, Stockholms Stadsmission.

►LÄS MER: Här är butiken där fattiga får handla billigare

Johanna Nordenskjöld är verksamhetschef för socialt entreprenörskap och har stora visioner för framtiden.

– Det känns jätteroligt och alla som bor här har sett fram emot öppningen. Jag hoppas att konsumenterna blir inspirerade att se över sina vanor, säger hon. 

►LÄS MER: Stockholms stadsmission: Så kan regeringen hjälpa missbrukare och hemlösa

Eftersom butikens utbud är beroende av vad leverantörerna har i överskott kan de som handlar på Matmissionen ibland vara tvungna att kompletteringshandla på annat håll. 

Strax efter premiäröppningen var Maria Gimner nöjd.

– Många hade blivit medlemmar redan innan vi slog upp dörrarna. Öppningen var lugn och det finns bra med folk. Alla säger att det är så fint. Just nu har vi ett yrkesgymnasium på plats och serverar vegetarisk currygrya och grönsaksjuice. Men kaffe och kaka serverar vi hela dagen. Förhoppningsvis går det så bra att vi eller någon annan aktör kan öppna fler matmissioner i framtiden, säger hon.