"Det är nu dags för alla, i synnerhet muslimska länder, att ta varandras händer och befria världen från våldsam extremism. Iran är redo."

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif på Twitter.

Fakta: Schweiz hade medlarroll

Schweiz spelade en medlande roll i processen kring fångutväxlingen mellan Iran och USA. Den pågick i nästan ett år.

Iran har frigivit fyra personer med dubbelt medborgarskap. Det är Washington Posts Iran-korrespondent Jason Rezaian, Amir Hekmati, tidigare marinkårssoldat, Saeed Abedini, pastor från Idaho och Nosratollah Khosravi.

Den amerikanske studenten Matthew Trevithick var i Teheran för att studera dari (ett språk som är besläktat med persiska). Han satt friberövad i det ökända Evin-fängelset i 40 dagar innan han släpptes på lördagen.

De sju iranier som USA ska släppa är Nader Modanlou, Baharam Mechanic, Khosrow Afghahi, Arash Ghahreman, Tooraj Faridi, Ali Saboonchi och Nima Golestaneh.

Samtliga var dömda för att brutit mot USA:s sanktioner mot Iran utom 30-årige Golestaneh som fällts för att hackat ett Vermont-företags datorer.

Dessutom lägger USA anklagelser mot 14 andra iranier.

Iran har lovat hjälpa USA att ta reda på vad som hänt före FBI-agenten Robert Levinson, som försvann i Iran i mars 2007.

Källa: AFP

Fakta: Islamiska republiken Iran

Iran är drygt tre och en halv gånger så stort som Sverige. Landet har nästan 80 miljoner invånare.

Iran är en islamisk republik. Staten är baserad på religiösa grunder och islams lagar utgör grunden för lagstiftningen i Iran.

Prästerskapet har den avgörande makten. Folkvalda politiska organ finns men det är prästerskapet som godkänner kandidatlistorna.

Brotten mot de mänskliga rättigheterna är omfattande.

Oljan står för omkring 80 procent av exportintäkterna. Staten har en stark närvaro i ekonomin.

Källa: Landguiden (UI)

Det internationella atomenergiorganet säger att "inspektörer på plats verifierade att Iran har genomfört alla nödvändiga åtgärder enligt avtalet", rapporterar AFP. Iran har reducerat sitt kärntekniska program så att landet inte längre har möjlighet att tillverka kärnvapen.

Kort efter meddelandet från IAEA sade USA:s utrikesminister John Kerry att USA hävt sanktionerna som är kopplade till Irans kärnenergiprogram. EU:s utrikeschef Federica Mogherini sade sedan på presskonferensen tillsammans med Irans utrikesminister Mohammad Javar Zarif att även EU nu häver sanktionerna.

En "lysande seger" kommenterade Irans president Hassan Rohani på Twitter.

Hårt straff

Fiendskapen som rått mellan Iran och USA sedan 1979 kan nu övergå i mer normaliserade förbindelser.

– Det innebär att länderna går från en dysfunktionell till en funktionell relation, säger Rouzbeh Parsi, Iran-expert och lektor vid Lunds universitet, till TT.

Han konstaterar att sanktionerna mot Iran i princip är de svåraste som FN-systemet och de internationella systemen någonsin lagt på ett land.

– De är ju inte riktade mot staten eller någon institution utan de har uteslutit Iran från det internationella banksystemet, de har förhindrat Iran att sälja sin olja till Europa, som har varit viktigaste handelspartnern och länder som har velat handla med Iran har haft att göra med inte bara FN-sanktioner utan de har också behövt oroa sig för att bli sanktionerade av USA om de handlar med Iran.

– Man kan säga att man i många avseenden har försökt belägra landet och samhället och dess invånare, säger Parsi.

Iran öppnas upp

Att sanktionerna hävs blir en möjlighet att öppna upp Iran gentemot omvärlden, anser Parsi men han tror inte att Iran kommer att få uppleva något ekonomiskt lyft med en gång.

– Iran kommer framför allt genom sin handel att öka interaktion med Europa, det vill säga nu kommer en del flygbolag som slutade flyga till Iran börja flyga igen. Det kommer, just för att man handlar med varandra, bli möjligt att besöka varandra. Det kommer att underlätta utbyten mellan universiteten, turism etc. Det kommer att – inte med stormsteg men med små steg – öppna upp landet för interaktion med Europa som vi inte sett på nästan tio år.

Utväxlar fångar

Länderna kröner detta nya skede genom att utväxla fångar. Iran har frigett fem amerikaner. Åtminstone fyra av dem har dubbelt medborgarskap.

Enligt Irans statliga tv finns Washington Post-korrespondenten Jason Rezaian bland de fyra.

Frisläppandet sägs ske i "nationens intresse" enligt allmänne åklagaren i Teheran. Iran ser frigivandet som en del i en fångutväxling.

I gengäld benådar USA sju fängslade iranier och lägger ner brottsanklagelserna mot 14 iranier som misstänks för att ha brutit mot sanktionerna mot Iran, uppger en amerikansk tjänsteman.

Enligt Irans FN-ambassadör Gholam Ali Khoshroo har Schweiz spelat en "positiv roll" i processen, som sägs ha pågått i nästan ett år.

Stängd reaktor

Iran har undanröjt möjligheterna att få fram plutonium till kärnvapen och dessutom hällt betong i kärnan i tungvattenreaktorn i Arak.

USA, som länge hävdat att Iran har haft för avsikt att framställa kärnvapen, är ett av de länder som varit pådrivande i processen.

Sanktionerna har utestängt Iran från det globala finanssystemet och medfört ekonomiska svårigheter för landets invånare.

Under sanktionstiden har oljeexporten från Iran varit kraftigt nedskuren, men nu står världens största oljebolag och knackar på dörren. Iran räknar med att kunna öka exporten från 500 000 fat per dag till det dubbla inom ett år.