Akut-p-piller

Akut p-piller är en tablett du kan ta efter oskyddat samlag för att förhindra att en oönskad graviditet påbörjas. Ju tidigare du tar pillret desto mindre risk för att du blir gravid.

Det ska användas som en nödlösning och inte ses som en p-medelsmetod utan precis som namnet antyder användas när läget är akut, exempelvis när man glömt skydda sig eller skyddet man använde inte fungerade.

Hormonet i akut-p-piller kan bland annat ge mellanblödningar, illamående och huvudvärk.. Information om hur pillret tas och biverkningar finns att läsa på bipacksedeln eller på sidor som www.umo.se.

Källa: umo.se

Sedan tidigare har det gått att köpa akut-p-piller som fungerar upp till 72 timmar efter oskyddat sex på vanliga apotek. Akut-p-piller som fungerar upp till fem dagar har också funnits, men varit receptbelagda.

I mitten av april rapporterade P3 Nyheter om att Livsmedelsverket godkänt receptfri försäljning av akut-p-piller som ska fungera upp till fem dagar. Godkännandet har genomförts i hela Europa och gäller i alla EU-länder.

► LÄS MER: Det manliga p-pillret är snart här – "kommer revolutionera våra sexliv"

Och sedan början av sommaren säljer nu Apoteket AB ett akutpreventivmedel för användning inom fem dagar (120 timmar). Även Apoteket Hjärtat har sedan beslutet haft det i sitt sortiment.

► LÄS MER: Nu ska p-pillers inverkan på kvinnors livskvalitet granskas

– Så fort den blev receptfri beställde vi hem den varianten, säger Erika Burlin Hellman, presschef på Apotek Hjärtat, till Metro.

Femdagarspiller fungerar precis som det akut-p-piller som ska hjälpa upp till 72 timmar och som sålts receptfritt på vanliga apotek. Enligt Läkemedelsverket innehåller det samma typ av hormon och ger samma effekter och biverkningar.

► LÄS MER: Här är några av de vanligaste myterna kring preventivmedel