Viktiga datum att komma ihåg för årets deklaration

22 mars – Inkomstdeklaration öppnar på nätet

Om du har e-legitimation kan du redan nu lämna in din inkomstdeklaration.

15 april – Skatteverket skickar ut inkomstdeklaration

Under tiden 16 mars–15 april skickas de fysiska blanketterna för din inkomstdeklaration ut.

2 maj – Sista datum för att skicka in deklaration
Du ska ha lämnat din privata inkomstdeklaration för inkomståret 2015. 

3 maj – Extra inbetalning

Du ska ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mindre än 30 000 kronor.

15 juni – Slutskattsbesked 1

Skatteverket gör första utskicket av slutskattebesked. Om din deklaration är färdiggranskad ska du nu ha fått ditt slutskattebesked.

15 augusti – Slutskattsbesked 2

Skatteverket gör andra utskicket av slutskattebesked. Om din deklaration är färdiggranskad ska du nu ha fått ditt slutskattebesked.

19 september – Slutskattsbesked 3

Skatteverket gör tredje utskicket av slutskattebesked.

Källa: Skatteverket

Från och med i morgon ska det gå att se sitt preliminära skattebesked och börja deklarera. Men för vissa nyfikna går det redan nu att se beskedet i skatteverkets app. Om man har tur det vill säga.

– Det kan vara så att teknikerna testkör appen. Vi vet inte när eller om det händer, men om det är så så kan man se sitt besked redan nu, säger Gunilla Hedin på skatteverkets presstjänst.

►LÄS MER:  13 saker du kan göra avdrag för i deklarationen

Även tidigare år har vissa kunnat se sitt skattebesked ännu tidigare än då, som Metro har rapporterat om. Och om man får tillgång till sitt besked redan idag så är det troligt att det stämmer överrens med det som syns imorgon.

– Det beskedet som man ser nu är också det som kommer synas imorgon, säger Gunilla Hedin.

På Skatteverkets hemsida står att e-tjänsterna just nu är stängda och öppnar åter 22 mars 07.00. Men den nyfikne kan ha tur med appen och få se beskedet redan nu. Här är hur du gör för att se ditt besked:

Vill man hellre vänta på det fysiska utskicket från Skatteverket kan man behöva vänta en dryg månad till. Senast den 15 april får man sina deklarationsuppgifter hemskickade.