Det är HSB Stockholm som går i bräschen för den nya teknologin. I husen som snart börjar byggas i Norra Djurgårdsstaden hoppas man kunna sätta in möjligheter för hyresgästen att kontrollera el-, vatten- och värmeförbrukning via smartphonen.
– När du går hemifrån kan du strypa allting förutom kyl och frys. Och så kan du ställa in det att starta igen strax innan du kommer hem, säger Reidar Andersson på Connect, som HSB samarbetar med i de nya lösningarna.

Kommer du hem tidigare än beräknat plockar du fram telefonen på bussen och startar värmen hemma. Tanken är att man i framtiden också ska kunna sköta till exempel belysning och persienner via telefonen. I lägenheterna sätter man också in vattendetektorer, som reagerar med att stänga av vattnet i lägenheten vid en vattenläcka.
– Försäkringsbolagen gillar det här också, tanken är att det ska kunna ge rabatt på hemförsäkringen, säger Tommy Styffe, projektledare på HSB.

Just nu sätts systemet in i landets första testlägenhet söder om Stockholm.
– Det ska bli kul, jag tror mycket på idén, säger Staffan Kellerborg, 65, som är HSB:s testperson och just nu får systemet inbyggt i sin lägenhet.