– Jag kände att jag inte hade tillåtelse att säga att vi var gifta tidigare men från och med nu kommer jag att säga det så fort jag får chansen, säger 57-åriga Dublinbon Vivian Cummins, som gifte sig med sin partner Erney i Sydafrika 2009.

Det har gått sex månader sedan 62,1 procent röstade ja till samkönade äktenskap på Irland, som därmed blev världens första land att utöka giftermålsrättigheter genom en folkomröstning. Lagändringen är historisk i det katolska landet där homosexualitet avkriminaliserades så sent som 1993 och där abort fortfarande är förbjudet om inte kvinnans liv är i fara.

– Efter år av väntan, är detta en speciell stund för oss, säger senatorn Katherine Zappone som förlorade i Högsta domstolen 2006 när hon ville ha sitt kanadensiska äktenskap med sin fru erkänt i Irland.

Hon friade till sin fru i direktsändning i tv efter att rösterna räknats i folkomröstningen. Paret planerar att gifta sig i januari. Sammanlagt har drygt 2 000 par registrerat partnerskap sedan det blev lagligt på Irland år 2011.