Mer regler
Ägarens ansvar

"Det är hundägaren som ansvarar för vad hunden gör när den är på allmän plats. Du som har hund måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något är du ersättningsskyldig.

Om du besväras av ett djur på grund av nyligen inträffad händelse kan du ringa polisen på telefonnummer 114 14. Om du blir störd genom att hunden skäller eller förorenar kan du kontakta kommunen."

Källa: Jordbruksverket

Mellan den 1 mars och 31 augusti får många vilda djur ungar och fåglar häckar. För att skydda de nyfödda djuren är det därför enligt lag förbjudet för hundar att springa lösa i skog och mark där det finns vilt under perioden. 

Bara extremt väldresserade hundar får gå okopplade – men då bara någon meter från sin ägare, som måste vara säker på att hunden inte springer iväg. 

►LÄS MER: DEBATT: Låt mig vabba med min hund

Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt, eller störa allmänheten. Jakthundar är så klart undantagna reglerna.

Det finns också en del andra regler när det kommer till var hundar får röra sig, men de varierar mellan kommunerna och det är hundägarens ansvar att ha koll på vad som gäller. 

I Stockholms kommun är det exempelvis alltid koppeltvång på offentliga platser, förutom på inhängnade hundrastgårdar och Långholmens klippbad.

Den som inte håller ordentlig koll på sin fyrbena vän riskerar att få böter, eller till och med att bli av med hunden. 

►LÄS MER: Hundar älskar sina ägare mer än vad katter gör

►LÄS MER: DEBATT: Koppla era barn så slipper jag koppla min hund